Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
213318002104PİŞİRME YÖNTEMLERİ IIZorunlu124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu derste uluslarası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Betül TAN
Öğrenme Çıktıları
1Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlayabilir.
2Steaming (Buharda) pişen yemekleri hazırlayabilir
3Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlayabilir
4Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır
5Braising pişen et yemeklerini hazırlar/hazırlatır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yiyecekleri steaming (buharda) pişirme, sauting (az yağda pişen ) pişen ürünler, shallow fat frying (sığ yağ) pişen ürünler, deep fat frying (derin yağ- bol yağ) pişen ürünler, yiyecekleri poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) pişirme, yiyecekleri braising pişirme, etleri füme pişirme, yiyecekleri gratinating pişirme, fırında (roti) çevirerek pişirme konuları ele alınmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Izgara Et Yemeklerini PişirmeMutfak uygulaması
2Yiyecekleri Steaming(Buharda)PişirmeMutfak uygulaması
3Sauting (az yağda pişen ) pişen ürünlerMutfak uygulaması
4Shallow fat frying (sığ yağ) pişen ürünlerMutfak uygulaması
5Deep fat frying (derin yağ- bol yağ) pişen ürünlerMutfak uygulaması
6Yiyecekleri Poaching (80-90 Derecede Isınmış Suda Pişirme) PişirmeMutfak uygulaması
7Braising Pişirme TekniğiMutfak uygulaması
8Gratinating pişirme tekniğiMutfak uygulaması
9Fırında Çevirerek (Roti) Pişirme TekniğiMutfak Uygulaması
10Blanching pişirme tekniğiMutfak uygulaması
11Yiyecekleri Braising Pişirme
12Boiling pişirme tekniğiMutfak uygulaması
13Stewing pişirme tekniğiMutfak uygulaması
14Kippering (Tütsüleme) pişirme tekniğiMutfak uygulaması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım7856
Uygulama/Pratik7856
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1 4           
ÖÇ2 4           
ÖÇ3 4           
ÖÇ4 4           
ÖÇ5 4           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr