Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318002103 | MUTFAK UYGULAMALARI VE TEKNİKLERİ -II | Zorunlu | 1 | 2 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı;genel yemek hazırlama ve pişirme tekniklerini, ulusal ve uluslararası mutfaklarda kabul görmüş sebze yemekleri pişirme ve hazırlama tekniklerini, çorbaların genel özelliklerini ve çorba yapım tekniklerini, besinleri satın alma, depolama ve saklama koşullarını, hamur yapımı ve hamur hazırlama tekniklerini, pirinç; ve nişasta kullanım alanlarını ve menü oluşturma aşamalarını kavratabilmeyi ve uygulayabilmeyi öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Uluslararası alanda kabul görmüş mutfak tekniklerini ve yemeklerini bilir. | 2 | Mutfak alanında mesleki ve kişisel gelişiminin önemini kavrar ve kendini eleştiri becerisi kazanır. | 3 | Besin işleme ve saklama yöntemleri | 4 | Genel ve yerel Mutfaklardaki temel yemek tarifleri ve pişirme yöntemleri | 5 | Et/ sebze suyu (Fond) türleri ve Çorbalar | 6 | Dünya mutfaklarından herhangi biri için bir ön uygulama; Soslar ve Çorbalar | 7 | Hamurun hazırlanması; uluslararası kabul gören hamur çeşitlerini öğrenir ve uygulayabilir. | 8 | | 9 | | 10 | |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Bu ders uygulamaya yönelik olup mutfak uygulama I dersinin devamı niteliğindedir. Öğrenciler uluslararası kabul gören tariflerin uygulamalarını, pişirme yöntemlerini ve hazırlama tekniklerini öğrenirler. Bu dersin amacı öğrencileri profesyonel mutfağa hazırlamaktır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kahverengi ve beyaz fond; malzeme seçimi, hazırlama aşamaları, fondların depolanması ve kullanımı | Kahverengi ve beyaz fond yapımı | | 2 | Türk ve Dünya mutfaklarında çorbaların yeri;Çorba türleri; Hazırlama yöntemleri; Uluslararası özel çorbalar | Uygulama mutfağında teorik bilgilerin uygulaması (Fransız soğan çorbası gibi...) | | 3 | Balık nasıl temizlenir? Fileto nasıl çıkarılır? | Mutfak Uygulaması | | 4 | Tavuk nasıl parçalanır? | Mutfak Uygulaması | | 5 | Dana bonfile nasıl temizlenir ve porsiyonlanır? | Mutfak Uygulaması | | 6 | Besin işleme ve Ürün Saklama Teknikleri | Mutfak Uygulaması / turşu yapımı | | 7 | Vize | | | 8 | Uluslararası soslar ve türevleri | Mutfak Uygulaması / | | 9 | Sebze yemekleri uygulamaları ; farklı pişirme ve hazırlama teknikleri | Mutfak Uygulaması / | | 10 | Hamurun hazırlanması ve uluslararası kabul gören hamur çeşitleri | Mutfak Uygulaması / | | 11 | Hamur yemekleri ve hamur yemekleri ile servis edilebilecek garnitür uygulaması | Mutfak Uygulaması / | | 12 | Pirinç çeşitleri ve pirinç ile yapılabilecek yemekler ve uygulamaları | yemek uygulaması | | 13 | Kuru baklagiller ve önemi | Mutfak Uygulaması / | | 14 | Örnek menü çalışması | Mutfak Uygulaması / | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Temel mutfak teknikleri ve yönetimi kitabı, Editörler: Dr.Öğr.Üyesi Erol Geçgin, Dr. Mahmut Baltacı
TEMEL MUTFAK TEKNİKLERİ, Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Ders Kitabı, Editör: Dr.Öğr.Üyesi Ebru ZENCİR |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 2 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı için Bireysel Çalışma | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 11 | 6 | 66 |
Uygulama/Pratik | 11 | 9 | 99 |
Bireysel Çalışma | 14 | 2 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 5 | | 5 | | | 5 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | 5 | 5 | | 5 | | | 5 | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | 5 | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | 5 | | 5 | | | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|