Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318002100 | GIDA SAKLAMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 1 | 2 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrencilerin, beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması,gıda maddelerinin gruplandırması, yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, konserve, süt,tahıl, et ve et ürünleri, meyve ve sebze teknolojileri, gıda katkı maddeleri konularını kavramaları uygulamalarını yapmaları amaçlanmıştır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Dr. Arzu İMECE |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Mutfakta gıda maddelerinin kalite kontrolünü yapabilir.; | 2 | Depo kontrolleri yapabilir.; | 3 | Yiyecekleri depolayabilir.; | 4 | Besinleri işleyerek saklayabilir.; |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Ders; beslenme değerine göre gıda maddelerinin sınıflandırılması, gıda maddelerinin gruplandırılması, gıda maddelerinin özellikleri ve yüzde olarak dağılımı, yararlı ve zararlı bakteriler, mikroorganizmalar, besin kaynaklı zehirlenmeler, gıda muhafaza yöntemleri, konserve, süt, tahıl, et ve et ürünleri, meyve ve sebze teknolojileri, gıda katkı maddeleri konuları ele alınmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Mutfakta yemeklerin kalite kontrolü, Besin hazırlama ve pişirmede hijyen. | | | 2 | Yemeklerden numune alma, Mutfakta Hizmetlerin kalitesini değerlendirme. | | | 3 | Gıda maddelerinin depo giriş –çıkış kontrolleri. | | | 4 | Depoların fiziki özelliklerini planlaması, Depoların ısı kontrolleri. | | | 5 | İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması | | | 6 | İşlenmemiş yiyeceklerin depolanması | | | 7 | Hazırlanmış yiyeceklerin depolanması, Donmuş gıdaların depolanması. | | | 8 | Besinlerin Soğutma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Dondurma Yöntemiyle Saklanması, Besinlerin Tuzlanarak Saklanması. | | | 9 | Besinlerin Baharatla Saklanması. | | | 10 | Besinlerin Şekerle Saklanması. | | | 11 | | | | 12 | Besinlerin Kurutularak Saklanması. | | | 13 | Besinlerin Konserve Yapılarak Saklanması. | | | 14 | Besinlerin Fermente Edilerek Saklanması. | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 40 | 1 | 40 |
Final Sınavı | 40 | 1 | 40 |
Alan Gezisi | 40 | 1 | 40 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|