Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318001103 | PİŞİRME YÖNTEMLERİ -1 | Zorunlu | 1 | 1 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu derste uluslarası doğrama ve pişirme yöntemlerini kullanarak çeşitli yemekler hazırlama yeterliliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Betül TAN |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gril (Izgara) pişen yemekleri hazırlayabilir. | 2 | Steaming (Buharda) pişen yemekleri hazırlayabilir | 3 | Roti (büyük parça etleri çevirerek pişirmek) pişen yemekleri hazırlayabilir | 4 | Poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) yemekleri hazırlar/hazırlatır | 5 | Braising pişen et yemeklerini hazırlar/hazırlatır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yiyecekleri steaming (buharda) pişirme, sauting (az yağda pişen ) pişen ürünler, shallow fat frying (sığ yağ) pişen ürünler, deep fat frying (derin yağ- bol yağ) pişen ürünler, yiyecekleri poaching (80-90 derecede ısınmış suda pişirme) pişirme, yiyecekleri braising pişirme, etleri füme pişirme, yiyecekleri gratinating pişirme, fırında (roti) çevirerek pişirme konuları ele alınmaktadır. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Izgara Et Yemeklerini Pişirme | Mutfak uygulaması | | 2 | Yiyecekleri Steaming(Buharda)Pişirme | Mutfak uygulaması | | 3 | Sauting (az yağda pişen ) pişen ürünler | Mutfak uygulaması | | 4 | Shallow fat frying (sığ yağ) pişen ürünler | Mutfak uygulaması | | 5 | Deep fat frying (derin yağ- bol yağ) pişen ürünler | Mutfak uygulaması | | 6 | Yiyecekleri Poaching (80-90 Derecede Isınmış Suda Pişirme) Pişirme | Mutfak uygulaması | | 7 | Braising Pişirme Tekniği | Mutfak uygulaması | | 8 | Gratinating pişirme tekniği | Mutfak uygulaması | | 9 | Fırında Çevirerek (Roti) Pişirme Tekniği | Mutfak Uygulaması | | 10 | Blanching pişirme tekniği | Mutfak uygulaması | | 11 | Yiyecekleri Braising Pişirme | | | 12 | Boiling pişirme tekniği | Mutfak uygulaması | | 13 | Stewing pişirme tekniği | Mutfak uygulaması | | 14 | Kippering (Tütsüleme) pişirme tekniği | Mutfak uygulaması | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 7 | 8 | 56 |
Uygulama/Pratik | 7 | 8 | 56 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | 4 | | | | | | | | | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|