Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
213318001101BESLENME İLKELERİZorunlu113
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Besin öğeleri, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek, uygulamak ve uygulatmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim ŞILBIR
Öğrenme Çıktıları
1Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini kavrar
2 Doğru beslenme kurallarını kavrar
3Besin bileşenlerinin eksikliğinde karşılaşılan problemleri kavrar ve çözüm yollarını tasarlar
4Besin bileşenlerinin sindirimi, emilimi ve bunları etkileyen faktörleri kavrar
5Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder
6
7
8
9
10
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
İçerik beslenmenin temel kavramları, besin ögeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metabolizması, besin grupları (et, süt, yumurta, kuru baklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları
2Karbonhidratlar: Görevleri, sindirimi ve emilmesi depolanması,
3Karbonhidratlar: Günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliğinde meydana gelen hastalıklar, gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
4Proteinler: Görevleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması,.
5Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliğinde meydana gelen hastalıklar, Fazla alımında meydana gelen hastalıklar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları
6Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı.
7Lipidler, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması.
8 Enerji metabolizması
9Vitaminler ve beslenme açısından önemleri.
10Su ve beslenme açısından önemi
11Mineraller ve beslenme açısından önemi
12 Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi
13 Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonuToplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu
14Vitamin yetersizlikleri
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma122
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma122
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2        3    
ÖÇ3             
ÖÇ4   3         
ÖÇ5             
ÖÇ6    4 4      
ÖÇ7             
ÖÇ8 4  4        
ÖÇ9             
ÖÇ10    5        
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr