|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 213318001101 | BESLENME İLKELERİ | Zorunlu | 1 | 1 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Besin öğeleri, beslenme yetersizlikleri, toplu beslenme, besinlerin bileşimleri konusunda temel bilgileri vererek öğrencilerin bu bilgileri kullanarak yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek, uygulamak ve uygulatmaktır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim ŞILBIR | Öğrenme Çıktıları | 1 | Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini kavrar | 2 | Doğru beslenme kurallarını kavrar | 3 | Besin bileşenlerinin eksikliğinde karşılaşılan problemleri kavrar ve çözüm yollarını tasarlar | 4 | Besin bileşenlerinin sindirimi, emilimi ve bunları etkileyen faktörleri kavrar | 5 | Beslenme ve sağlık ilişkisini kurarak analiz eder | 6 | | 7 | | 8 | | 9 | | 10 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | İçerik beslenmenin temel kavramları, besin ögeleri (karbonhidratlar, proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metabolizması, besin grupları (et, süt, yumurta, kuru baklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Beslenme ve sağlık-toplum ilişkisi, dengeli beslenme ilkeleri, yetersiz ve dengesiz beslenme sorunları | | | 2 | Karbonhidratlar: Görevleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, | | | 3 | Karbonhidratlar: Günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliğinde meydana gelen hastalıklar, gıda formları ve beslenme alışkanlıkları | | | 4 | Proteinler: Görevleri, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması,. | | | 5 | Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliğinde meydana gelen hastalıklar, Fazla alımında meydana gelen hastalıklar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları | | | 6 | Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı. | | | 7 | Lipidler, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması. | | | 8 | Enerji metabolizması | | | 9 | Vitaminler ve beslenme açısından önemleri. | | | 10 | Su ve beslenme açısından önemi | | | 11 | Mineraller ve beslenme açısından önemi | | | 12 | Besinlerin hazırlanması sırasında oluşan kayıpların önlenmesi | | | 13 | Toplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonuToplu beslenme yapan kuruluşların tanımı ve özellikleri, gıda kalite kontrol uygulamaları standardizasyonu | | | 14 | Vitamin yetersizlikleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 2 | 2 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | 3 | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | 3 | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | 4 | | 4 | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | 4 | | | 4 | | | | | | | | | ÖÇ9 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ10 | | | | | 5 | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|