Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318002202MUTFAK UYGULAMALARI VE TEKNİKLERİ-IIZorunlu124
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Mutfak Teknikleri I dersinin devamındaki diğer ek pişirme yöntemleri ve diğer yiyecek ürünlerinin pişirme hazırlama ve doğramaları hakkında öğrencinin teknik bilgiye sahip olmasını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrt. Gör. Arzu ODUNKIRAN
Öğrenme Çıktıları
1Hiyerarşik yapıya göre mutfak çalışanlarının iş tanımlarını yapar
2Uluslararası mutfaklarda kullanılan doğrama kesme işlemlerini yapar
3Blanching (pişirme) işlemini yapar
4Boiling(bol suda pişirme) pişen yemekeleri hazırlar
5Farklı pişirme yöntemlerini kullanarak yeni tarifler uygular
6
7
8
9
10
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Temel Stokları (et suları) ve sosları hazırlamak/hazırlatmak Blanching (ön pişirme/ağartma) işlemini yapmak /yaptırmak Boiling (bol suda pişirme) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak Stewing (Kendi Suyunda Pişirme) pişen yemekleri hazırlamak/hazırlatmak. Uluslararası otel ve restoran sektöründeki endüstriyel mutfaklarda gereken orta ve ileri düzey bilgi ve becerileri edinmelerini sağlamak için bireysel uygulamalar yaparak dersi tamamlanması amaçlanmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Et yemekleri uygulamalarıEt yemekleri uygulamaları
2Et yemekleri uygulamalarıEt yemekleri uygulamaları
3Dünya mutfak uygulamalarından örnek bir uygulamaDünya mutfak uygulamalarından örnek bir uygulama
4Tatlı Uygulamalarına örneklerTatlı Uygulamalarına örnekler
5Tahıl ürünleriTahıl ürünleri uygulamaları
6 Vichy doğrama
7 Basic white stock (Temel beyaz et suyu hazırlama
8Basic brown stock (Temel kahverengi et suyu hazırlama)
9Basic fish stock (Temel balık suyu hazırlama)
10 Blanching tanımı ve önemi
11Boiling pişirme
12Stewing pişirme
13 Poşe pişirme
14Genel Tekrar
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav140
Takım/Grup Çalışması160
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı için Bireysel Çalışma1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım3824
Uygulama/Pratik11888
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)114
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1 5           
ÖÇ2 4           
ÖÇ3 4           
ÖÇ4 5           
ÖÇ5 4           
ÖÇ6 5           
ÖÇ7 4           
ÖÇ8 4           
ÖÇ9 5           
ÖÇ10 4           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr