Ders Öğretim Planı
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
183318002100MENÜ PLANLAMACompulsory123
Level of Course Unit
Short Cycle
Objectives of the Course
Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Name of Lecturer(s)
Dr. Öğr. Üyesi A. Burcu ATALAY
Learning Outcomes
1Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar
2
3Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar
4
5Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada besin Piramidini kullanır.
6
7Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır
8
9Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır
10
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Yok
Course Contents
Menü ön hazırlıkları yapılması, menünün tanımı, menü çeşitleri, menü ön hazırlığı yaparken dikkat edilecek hususlar, yemeklerin reçetelerini oluşturma, besin öğeleri, besin grupları, içecek menüleri oluşturma, konsepte göre içecek menü seçimi, özel menüleri oluşturma, satış fiyatını oluşturma, Standart reçete fiyatı, menü kartları hazırlama, menü kartlarının önemi ve özellikleri, menü kartı çeşitleri, menü kartlarını mevsimlere göre revize etme konuları ele alınmaktadır.
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Antik Çağdan Günümüze Gastronomi, Gastronomide Menü
2Menü tanım ve tarihçesi
3Menüde yapı
4Menüde içerik
5Menüde rehberlik
6Menüde süreç
7Menüde planlama
8Planlama öncesi piyasa araştırması
9Menu planlamada faktörler
10Menü planlamada ilkeler
11Sınıflamadan hareketle menüler
12Menüde üretim
13Menüde Gıda Güvenliği
14GENEL TEKRAR
15
16
Recommended or Required Reading
Dr. Hüseyin ALTINEL. Menü Planlama ve Yönetimi. Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle. Detay yayıncılık. 3.Baskı.2017.
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
SUM100
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım9654
Uygulama/Pratik5630
TOTAL WORKLOAD (hours)86
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
LO1 5           
LO2 5           
LO3 4           
LO4 4           
LO5 4           
LO6 4           
LO7 4           
LO8 4           
LO9 4           
LO10 4           
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr