Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318002100MENÜ PLANLAMAZorunlu123
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi A. Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar
2
3Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar
4
5Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada besin Piramidini kullanır.
6
7Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır
8
9Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır
10
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Menü ön hazırlıkları yapılması, menünün tanımı, menü çeşitleri, menü ön hazırlığı yaparken dikkat edilecek hususlar, yemeklerin reçetelerini oluşturma, besin öğeleri, besin grupları, içecek menüleri oluşturma, konsepte göre içecek menü seçimi, özel menüleri oluşturma, satış fiyatını oluşturma, Standart reçete fiyatı, menü kartları hazırlama, menü kartlarının önemi ve özellikleri, menü kartı çeşitleri, menü kartlarını mevsimlere göre revize etme konuları ele alınmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Antik Çağdan Günümüze Gastronomi, Gastronomide Menü
2Menü tanım ve tarihçesi
3Menüde yapı
4Menüde içerik
5Menüde rehberlik
6Menüde süreç
7Menüde planlama
8Planlama öncesi piyasa araştırması
9Menu planlamada faktörler
10Menü planlamada ilkeler
11Sınıflamadan hareketle menüler
12Menüde üretim
13Menüde Gıda Güvenliği
14GENEL TEKRAR
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dr. Hüseyin ALTINEL. Menü Planlama ve Yönetimi. Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle. Detay yayıncılık. 3.Baskı.2017.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım9654
Uygulama/Pratik5630
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)86
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1 5           
ÖÇ2 5           
ÖÇ3 4           
ÖÇ4 4           
ÖÇ5 4           
ÖÇ6 4           
ÖÇ7 4           
ÖÇ8 4           
ÖÇ9 4           
ÖÇ10 4           
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr