|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 183318002100 | MENÜ PLANLAMA | Zorunlu | 1 | 2 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Ön Lisans | Dersin Amacı | Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Dr. Öğr. Üyesi A. Burcu ATALAY | Öğrenme Çıktıları | 1 | Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar | 2 | Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar | 3 | | 4 | Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar | 5 | Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar | 6 | | 7 | Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada besin Piramidini kullanır. | 8 | Diyet Referans Değerleri, gıda etiketleri için günlük değerler ve gıda planlamada besin Piramidini kullanır. | 9 | | 10 | Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır | 11 | Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır | 12 | | 13 | Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır | 14 | Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır | 15 | |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Menü ön hazırlıkları yapılması, menünün tanımı, menü çeşitleri, menü ön hazırlığı yaparken dikkat edilecek hususlar, yemeklerin reçetelerini oluşturma, besin öğeleri, besin grupları, içecek menüleri oluşturma, konsepte göre içecek menü seçimi, özel menüleri oluşturma, satış fiyatını oluşturma, Standart reçete fiyatı, menü kartları hazırlama, menü kartlarının önemi ve özellikleri, menü kartı çeşitleri, menü kartlarını mevsimlere göre revize etme konuları ele alınmaktadır. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Antik Çağdan Günümüze Gastronomi, Gastronomide Menü | | | 2 | Menü tanım ve tarihçesi | | | 3 | Menüde yapı | | | 4 | Menüde içerik | | | 5 | Menüde rehberlik | | | 6 | Menüde süreç | | | 7 | Menüde planlama | | | 8 | Planlama öncesi piyasa araştırması | | | 9 | Menu planlamada faktörler | | | 10 | Menü planlamada ilkeler | | | 11 | Sınıflamadan hareketle menüler | | | 12 | Menüde üretim | | | 13 | Menüde Gıda Güvenliği | | | 14 | GENEL TEKRAR | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Dr. Hüseyin ALTINEL. Menü Planlama ve Yönetimi. Gastronomik ve Beslenme İlkelerinden Hareketle. Detay yayıncılık. 3.Baskı.2017. | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Derse Katılım | 9 | 6 | 54 | Uygulama/Pratik | 5 | 6 | 30 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | 5 | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ9 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ10 | | 4 | | | | | | | | | | | | ÖÇ11 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ12 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ13 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ14 | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ15 | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|