Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318001104GIDA GÜVENLİĞİ VE HİJYENİZorunlu113
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Öğrencilere hijyen kurallarını ve güvenli gıda üretebilmeleri için gerekli sanitasyon uygulamalarını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Mikroorganizmaların önemini, bulaşma kaynaklarını ve üreme koşullarını açıklayabilir.
2Gerekli hijyenik önlemleri alarak, yiyeceklerde oluşabilecek olan bozulmaları engelleyebilir.
3Güvenli gıda üretimi için personel hijyeni ve tüm güvenlik kurallarını başarıyla uygulayabilir
4Sanitasyon ekipmanları ve metotlarını içeren modern güvenlik ve sanitasyon uygulamalarını gerçekleştirebilir
5Sanitasyonda HACCP’in önemini açıklayabilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Gıda bozulmasına neden olan mikrobik, kimyasal ve biyokimyasal faktörler. Gıda bozulmasını kontrol eden ve risk faktörlerini azaltan teknikler. Başlıca gıda gruplarında bozulmaya neden olan mikroorganizmalar. Gıda çalışanları için kişisel hijyenin önemi; mutfak ve araç gerecin sanitasyonu. HACCP kavramı ders içeriğini oluşturmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1 Gıda Endüstrisinde Sanitasyon ve Güvenlik
2Gıda Mikrobiyolojisine Giriş
3Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
4Mikroorganizmaların bulaşma kaynakları ve gıdalarda üremesine etki eden faktörler
5Gıdalarda karşılaşılan bozulmalar
6Mutfak Dizaynı
7HACCP ve Ürün Kalitesi
8Temizlik ve Sanitasyon
9Kişisel hijyen ve mutfakta güvenlik kuralları
10 Atık Uzaklaştırma
11Zararlı Kontrolü
12 Gıda Hizmet Sanitasyonu ve Yönetimi
13Uluslararası gıda güvenliği programları ve standartların korunması
14Dersin gözden geçirilmesi
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
gıda güvenliği ve gıda mevzuatı kitabı aöf ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav00
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı00
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma122
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma122
Ev Ödevi11414
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)104
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
ÖÇ4 4  4        
ÖÇ5             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr