Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318001102MUTFAK UYGULAMALARI VE TEKNİKLERİ-IZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı; Öğrencilerin, tüm salatalar, salata sosları, mezeler, kanepeler,soğuk başlangıçlar, hazırlama ve sunum teknikleri, ve bağlayacı ajanlar ile ilgili işlemlerini yapabilmeleri amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1Mutfak Planlaması ve Yönetimi; Mutfak Ekipmanları ve Özellikleri
2Temel Pişirme Yöntemleri; Uluslararası doğrama teknikleri
3Besin işleme ve saklama yöntemleri
4Genel ve yerel Mutfaklardaki temel yemek tarifleri ve pişirme yöntemleri
5Et/ sebze suyu (Fond) türleri ve Çorbalar
6Dünya mutfaklarından herhangi biri için bir ön uygulama; Soslar ve Çorbalar
7
8
9
10
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yiyecek içecek işletmelerinde bulunan mutfak ekipmanlarının kullanımı ve organizasyonu, bıçak kullanımı ve kesme teknikleri tanıtılır. Mutfaklarda ekipman, ortam ve çalışan hijyeni konuları anlatılır. Öğrencilerin temel mutfak teknikleri hakkında beceri ve bilgileri uygulamalı olarak geliştirilir. Konaklama tesislerinin ve restoranların endüstriyel mutfaklarında gereken tüm bilgiler, tamamlayıcı mutfak uygulamaları ile desteklenir. Temel pişirme ve kesim tekniklerini kullanarak; kanatlı hayvan, et ve balık uygulamaları ile çorba, sebze, stok, soslar ve makarnaların hazırlanması ve yapımını detaylarıyla öğrenirler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Mutfak Uygulaması / Temel Doğrama Teknikleri
2Mutfak Uygulaması / Temel Doğrama TeknikleriUygulama mutfağında teorik bilgilerin uygulaması
3Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Haşlama, Hafif Haşlama)Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Haşlama, Hafif Haşlama)
4Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Ağartma, Buharda Pişirme)Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Ağartma, Buharda Pişirme)
5Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Tavada Pişirme, Fırında Pişirme, Izgara)Mutfak Uygulaması / Temel Pişirme Teknikleri (Tavada Pişirme, Fırında Pişirme, Izgara)
6Mutfak Uygulaması / Ürün Saklama TeknikleriMutfak Uygulaması / Ürün Saklama Teknikleri
7Mutfak Uygulaması / Genel Mutfağın temel ilkeleri ; 4 içerikli basit menü uygulamaMutfak Uygulaması / Genel Mutfağın temel ilkeleri ; 4 içerikli basit menü uygulama
8Mutfak Uygulaması / Balık Kesim Teknikleri ve Uygulaması, 3 içerikli basit menü uygulamasıMutfak Uygulaması / Balık Kesim Teknikleri ve Uygulaması, 3 içerikli basit menü uygulaması
9Mutfak Uygulaması / Et, Tavuk ve Bazı Av Hayvanları Kesim Teknikleri ve Uygulaması, 3 içerikli basit menü uygulamasıMutfak Uygulaması / Et, Tavuk ve Bazı Av Hayvanları Kesim Teknikleri ve Uygulaması, 3 içerikli basit menü uygulaması
10Mutfak Uygulaması / Öğle yemeği servisi / 4 içerikli menü uygulamasıMutfak Uygulaması / Öğle yemeği servisi / 4 içerikli menü uygulaması
11Mutfak Uygulaması / Tabak prezantasyonu teknikleri / 3 içerikli basit menü üzerinde uygulamasıMutfak Uygulaması / Tabak prezantasyonu teknikleri / 3 içerikli basit menü üzerinde uygulaması
12Banket ve finger food uygulamalarıBanket ve finger food uygulamaları
13Mutfak Uygulaması / Izgara ve kızartma Teknikleri ile 3 İçerikli basit menü uygulamasıMutfak Uygulaması / Izgara ve kızartma Teknikleri ile 3 İçerikli basit menü uygulaması
14Mutfak Uygulaması / Öğle yemeği servisi / 3 içerikli menü uygulamasıMutfak Uygulaması / Öğle yemeği servisi / 3 içerikli menü uygulaması
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav2100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı için Bireysel Çalışma1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım3618
Uygulama/Pratik11999
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2 5 4         
ÖÇ3             
ÖÇ4 5 4         
ÖÇ5             
ÖÇ6 5 5         
ÖÇ7             
ÖÇ8 5 4  5      
ÖÇ9             
ÖÇ10      5     3
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr