Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
183318001100GASTRONOMİ VE YİYECEK TARİHİZorunlu112
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
Gastronomi gereklerinin terminolojik, fonetik ve etimolojik anlamda öğrenciler tarafından bilinmesini hedefler.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu ATALAY
Öğrenme Çıktıları
1 Mutfak Sanatları terminolojisinde kullanılan temel bilgilere hâkim olur .
2 Kullanılan terimleri doğru telaffuz eder
3 Terimlerin o isimlerle adlandırılmasının kültürel anlamda neden sonuç ilişkisini bilir
4Mutfak Sanatlarına değin uluslararası platformlarda entelektüel birikimiyle öne çıkar.
5Mutfak alanında dünya standartlarına uyum sağlama kolaylığı ve uluslararası mutfak kalıplarının tanınmasını sağlar
6Yiyeceklerin günümüzde tüketilen şeklini alana kadar hangi süreçlerden geçtiği incelenecektir.
7Dünden bugüne gastronomi ve yiyecek tarihi süreçlerine hakim olur.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yemek bilimi, tat bilimi tanımları, gurme ve gurmelik kavramları, gastronominin su ürünleri ile olan ilişkisi, yöresel yemekler ve yemek kültür ve zevklerinin ulusal düzeyde tanıtımı ve sunumları, tarihte mutfak ve aşçılık gelişimi ile yiyecek tarihinin günümüze kadar geçirdiği kronolojik durumunu inceler.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Dünden Bugüne Gastronomi
2Mutfağın Tanımı ve Tarihsel Gelişimi , Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri I
3Anadolu Mutfak Kültürünün Kökenleri II
4 Mezopotamya Mutfağı
5Antik Çağ’da Yunan Mutfak Kültürü
6Antik Mısır Mutfak Kültürü
7Uzak Doğu Mutfak Kültürünün Tarihsel Gelişimi
8Orta Çağ’da Avrupa Mutfağı
9Amerika’nın Keşfi ve Yeni Gıdalar
10Rönesans ve İtalyan Mutfağı
11Orta Çağ ve Rönesans Dönemlerinde Mutfak Kültürü
12Modern Çağ’da Fransız Mutfağının Gelişimi
13Endüstri Devrimi ve Mutfaklara Etkisi
14Gastronomide Yeni Akımlar
15
16
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Deniz Gürsoy'un Gastronomi Tarihi AÖF Gastronomi ders notları
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma717
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma717
Ev Ödevi11414
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)58
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13
ÖÇ1             
ÖÇ2             
ÖÇ3             
ÖÇ4 5           
ÖÇ5             
ÖÇ6             
ÖÇ7             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr