Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
193317001100GENEL İŞLETMEZorunlu114
Dersin Seviyesi
Ön Lisans
Dersin Amacı
İşletmenin temel kavramlarını, amaçlarını ve diğer disiplinlerle ilintisini açıklayabilme, İşletmenin iç ve dış çevre ile olan ilişkilerini açıklayabilme, İşletme çeşitlerini sıralayabilme, İşletmenin kuruluş çalışmalarını, kuruluş yerinin seçimini ve işletmenin kapasitesinin belirlenmesini kavrayabilme, İşletme işlevlerini ( yönetim, pazarlama, üretim, finansman, muhasebe, vb ) ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrayabilme
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Murat YILMAZ
Öğrenme Çıktıları
1İşletme biliminin konusu ve temel kavramları ile işletmelerin fonksiyonları ve görevleri konusunda bilgili sahibidirler
2İşletmelerde etik ve sosyal sorumluluğu bilirler
3İşletmelerde kuruluş aşamaları ve büyüme olgusunu bilirler
4İşletmelerin çevresini sistem yaklaşımı persfektifiyle tanımlayabilirler ve GZFT analizi yapabilirler
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
"1-İŞLETME 1.İşletme Ve İşlemecilik Kavramları 2.İşletmelerin Sınıflandırılması 3.İşletmenin Çevresi 4.İşletmenin Amaç ve Sorumlulukları 2-İŞLETMENİN KURULUŞ SÜRECİ YÖNETİM İŞLEVLERİ A.PLANLAMA KAVRAMI B. ÖRGÜTLEME C. YÖNELTME/YÜRÜTME D. KOORDİNASYON (EŞGÜDÜMLEME) E. DENETİM 3-İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 1. İŞ ANALİZİ 2. İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI 3. İŞGÖREN BULMA 4. İŞGÖREN SEÇME 5. ORYANTASYON EĞİTİMİ 6. İŞGÖREN DEĞERLEME 7. EĞİTİM YÖNTEMLERİ 8. KARİYER PLANLAMASI 9. İŞ DEĞERLEME 10. ÜCRETLENDİRME ÜRETİM SÜRECİ YÖNETİMİ A.ÜRETİM PLANLAMASI B.ÜRETİM ÖRGÜTLEMESİ C.KAPASİTE VE STOK PLANLAMASI PAZARLAMA FAALİYETLERİNİ YÖNETME A. HEDEF PAZARI BELİRLEMEK B. ÜRÜN GELİŞTİRME C.FİYATLANDIRMA D. TUTUNDURMA POLİTİKALARI E. DAĞITIM POLİTİKALARI F. MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ İŞLETMENİN MALİ YÖNETİMİ A.GELİR VE GİDER KAVRAMLARI B. BORÇ - ALACAK C. İŞLETME VARLIKLARI D. İŞLETME KAYNAKLARI
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1İhtiyaç kavramı ve üretimle ilişkisi Üretim faktörleri İşletmelerin Tanımı ve Amaçları
2İşletmelerin Sınıflandırılması
3Sistem yaklaşımı İşletmenin çevresini analiz etmesinin önemi Sektörel çevre unsurları
4Ulusal çevre unsurları Kürese çevre unsurları Risk, belirsizlik ve çevre analizi
5Etik kavramı ve etik ikilem Etiğin temel soruları İş etiği yönetimi
6İşletmelerde sosyal sorumluluk ve önemi Sosyal sorumluluk yaklaşımları
7Girişimcileri işletme kurmaya yönelten sebepler İşletmelerde kuruluş aşamaları ve fizibilite çalışmaları
8İşletmelerde büyüme olgusu ve önemi Büyüme çeşitleri Hukuki açıdan birleşme ve ortaklık türlerinin sınıflandırılması
9Yönetim kavramı ,Yönetim piramidi ve yönetsel beceriler ve roller Yönetim bilimi tarihçesi
10Yönetimin temel işlevleri
11Üretim Yönetimi
12Pazarlama Yönetimi
13İnsan kaynakları yönetimi
14Muhasebe ve Finansman yönetim
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Sabuncuoğlu,Zeynel, Genel İşletme, Furkan Ofset, Bursa, 2008 Şimşek, Şerif, İşletme Bilimlerine Giriş, Eğitim Yayınları, 2008
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14342
Bireysel Çalışma14342
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11313
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi144
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ112             
ÖÇ212             
ÖÇ312             
ÖÇ412             
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr