|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | BAB-23-136 | SEBZE ISLAHININ PRENSİPLERİ | Seçmeli | 1 | 3 | 6 |
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | Dersin Amacı | Sebze ıslahı konusunda bazı temel bilgi ve prensipler ile sebzelerde uygulanan ıslah yöntemlerini öğretmek amaçlanmaktadır. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Yrd. Doç. Dr. Beyhan KİBAR | Öğrenme Çıktıları | 1 | Sebze ıslahın tanımını, önemini ve temel ilkelerini kavrayabilme | 2 | Sebzelerin döllenme biyolojilerine göre sınıflandırılması konusunda bilgi sahibi olma | 3 | Kendine döllenen ve yabancı döllenen sebze türlerinde hangi ıslah yöntemlerinin kullanıldığı konusunda bilgi sahibi olma | 4 | Özel ıslah teknikleri konusunda bilgi sahibi olma (Mutasyon ıslahı, Türler arası melezleme, Poliploidi, F1 hibrit ıslahı) | 5 | Sebze genetik kaynakların sebze ıslahındaki önemini kavrayabilme | 6 | Sebze ıslahında kısırlık, uyuşmazlık ve melez azmanlığının nasıl kullanılabileceğini öğrenme | 7 | Sebze ıslahında doku kültürü ve biyoteknolojinin nasıl kullanıldığını öğrenme | 8 | Bazı sebze türlerinin (domates, biber, hıyar, fasulye, lahana) ıslahının nasıl yapıldığını öğrenme |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Sebze ıslahının genel prensipleri, amacı ve önemi, sebzelerin döllenme biyolojilerine göre sınıflandırılmaları, kendine ve yabancı döllenen sebze türlerinde kullanılan ıslah yöntemleri, kısırlık, uyuşmazlık ve melez azmanlığından sebze ıslahında yararlanma olanakları, doku kültürü ve biyoteknolojinin sebze ıslahında kullanımı ve bazı sebze türlerinin (domates, biber, hıyar, fasulye, lahana) ıslahının nasıl yapıldığı gibi konularda bilgiler verilecektir. | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Sebze ıslahın genel prensipleri, sebze ıslahının amacı ve önemi | | | 2 | Döllenme biyolojilerine göre sebzelerin sınıflandırılması | | | 3 | Kendine ve yabancı döllenen sebze türlerinde kullanılan ıslah yöntemleri | | | 4 | Özel ıslah tekniklerinin tanıtımı (Mutasyon ıslahı, Türler arası melezleme, Poliploidi, F1 hibrit ıslahı) | | | 5 | Sebze genetik kaynaklarının sebze ıslahındaki önemi, değerlendirilmesi ve karakterizasyonu | | | 6 | Sebze ıslahında kısırlık ve uyuşmazlıktan yararlanma olanakları | | | 7 | Ara Sınav | | | 8 | Melez azmanlığı ve sebze ıslahında kullanılması | | | 9 | Sebze ıslahında doku kültürü ve biyoteknolojinin kullanımı | | | 10 | Domates ıslahı | | | 11 | Biber ıslahı | | | 12 | Hıyar ıslahı | | | 13 | Fasulye ıslahı | | | 14 | Lahana ıslahı | | | 15 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 1. Bassett, M.J., 1986. Breeding vegetable crops, AVI Pub. Co. 584 s.
2. Kalloo, G., 1988. Vegetable Breeding (Volume 1, 2, 3), CRC Press, 256 s.
3. Demir, İ., Turgut, İ., 1999. Genel Bitki Islahı, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 451 s. İzmir.
4. Deppe, C., 2000. Breed Your Own Vegetable Varieties: The Gardener's & Farmer's Guide to Plant Breeding & Seed Saving, Chelsea Green; 2nd edition, 384 s.
5. Babaoğlu, M. Gürel, E., Özcan, S. 2001. Bitki Biyoteknolojisi, Cilt I, Doku Kültürü ve Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Yayınevi, Konya.
6. Özcan, S., Gürel, E., Babaoğlu, M. 2001. Bitki Biyoteknolojisi, Cilt II, Genetik Mühendisliği ve Uygulamaları, Selçuk Üniversitesi Yayınevi, Konya.
7. Chahal, G.S., Gosal, S.S., 2002. Principles and Procedures of Plant Breeding: Biotechnological and Conventional Approaches, Narosa; 1 edition, 604 s.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 10 | 140 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Ev Ödevi | 1 | 11 | 11 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ2 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ3 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ4 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ5 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ6 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ7 | | | | | | | | | | | | | | | | ÖÇ8 | | | | | | | | | | | | | | | |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|