Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYear of StudyYarıyılAKTS
0701208106ÜZÜMSÜ MEYVELERSeçmeli364
Level of Course Unit
First Cycle
Objectives of the Course
Bu dersin amacı, üzümsü meyveler (çilek, ahududu, böğürtlen, frenk üzümü, mavi yemiş) konusunda öğrencilere temel bilgileri vermektir. Bu amaçla bu türlerin orijini, diğer meyve türlerinde farklılıkları, türlerin dünya üzerinde dağılımı, dünya üretimi, kullanılan çeşitler, ekolojik istekleri (iklim ve toprak istekleri), çoğaltma şekilleri, tozlanma ve döllenme biyolojileri, ıslah çalışmalarında göz önüne alınan hususlar, bahçe tesisi, yönetimi, örtü altı yetiştiricilik gibi konuların verilmesi amaçlanmıştır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Üzümsü meyveler konusunda elde edilen genel bilgileri çiftçilere aktarabilirler.
2Üzümsü meyve türlerinin diğer türlerden farklılıkları, yetiştiricilik şekilleri bu dersin temel konularından birisidir. Bu amaçla özellikle modern yetiştiricilik şekilleri konusunda verilecek bilgiler dersin temel konularından birisini oluşturacaktır. Öğrenciler bu bilgileri çiftçilere aktarabilir.
3Telli terbiye sistemi, örtü altı yetiştiriciliği, fide ve fidan üretimi gibi konularındaki bilgilerini çiftçilere aktarabilir.
4Çiftçilerin daha verimli ve daha kaliteli üzümsü meyve yetiştirmelerini sağlayabilirler.
5
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Course Contents
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1Üzümsü meyvelerin sınıflandırılması ve diğer meyve türlerinden farklılıkları
2Üzümsü meyvelerin dünya ekonomisindeki yeri
3Çilek Yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu)
4Çilek yetiştiriciliği (Ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak)
5Çilek yetiştiriciliği (fide tipleri)
6Çilek yetiştiriciliği (Açıkta yetiştiricilik, örtüaltı yetiştiricilik, alçak tünel, yüksek tünel, cam sera üretimi, sezon dışı üretim)
7Ahududu yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, türler arasındaki farklılıklar)
8Ara Sınav
9Ahududu yetiştiriciliği (Ekolojik istekleri, sıcaklık, ışık, nem, toprak)
10Ahududu yetiştiriciliği (Terbiye sistemleri, budama, çoğaltma teknikleri)
11Böğürtlen yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, türler arasındaki farklılıklar)
12Böğürtlen yetiştiriciliği (Ekolojik istekleri, Terbiye sistemleri, budama, çoğaltma teknikleri
13Frenküzümü yetiştiriciliği (Ekolojik istekleri, türler, terbiye sistemleri, budama, çoğaltma teknikleri)
14Maviyemiş yetiştiriciliği (döllenme biyolojisi, meyve özellikleri, çiçek tomurcuğu oluşumu, ekolojik istekleri)
15Maviyemiş yetiştiriciliği (Bahçe tesisi ve yönetimi)
16Final sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
SUM100
Language of Instruction
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım14684
Uygulama/Pratik188
Laboratuvar2510
Bireysel Çalışma3515
TOTAL WORKLOAD (hours)120
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
PO
16
PO
17
PO
18
LO1    4     5     2 
LO2 2   5      3     
LO34        2    2  3
LO4   4  3           
LO5  4    33      3  
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr