Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
201100201703ENTERAL VE PARENTERAL BESLENMESeçmeli473
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini, gereksinmelerini, ürünlerini ve farklı hastalıklardaki uygulamalarını öğretmektir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini açıklayabilir.
2Enteral ve parenteral beslenmede kullanılacak ürünler ile ilgili bilgi edinir.
3Enteral ve parenteral beslenme uygulanacak hastaların beslenme durumlarının değerlendirip ve gereksinimlerini belirleyebilir.
4Hastaların klinik bulgularına göre hastaya özgü enteral ve parenteral beslenme planı geliştirebilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Enteral ve parenteral beslenmede diyetisyenin rolü, beslenme durumunun değerlendirilmesi, besin destekleri, enteral beslenme yöntemleri ve endikasyonları, enteral beslenmede kullanılan ürünler, parenteral beslenme yöntemleri, parenteral beslenmede kullanılan ürünler, nütrisyon desteğinin izlenmesi, vaka çözümleri
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Enteral ve Parenteral Beslenmede Diyetisyenin Rolüyokyok
2Beslenme Durumunun Değerlendirilmesiyokyok
3Besin Destekleriyokyok
4Enteral Beslenme Yöntemleri, Endikasyonlarıyokyok
5Enteral Beslenmede Kullanılan Ürünleryokyok
6Enteral Beslenme Uygulamalarıyokyok
7Enteral Beslenme Uygulamalarıyokyok
8ara sınavyokyok
9Parenteral Beslenme Yöntemleriyokyok
10Parenteral Beslenmede Kullanılan Ürünleryokyok
11Parenteral Beslenme Uygulamalarıyokyok
12Parenteral Beslenme Uygulamalarıyokyok
13Nutrisyon Desteğinin İzlenmesi ve Vaka Çözümleriyokyok
14final sınavıyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Nutrisyonda Güncel Konular. Erdem NZ., Gümüşel S. Ata Ofset Matbaacılık, Ankara, 2011. Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - Peter Soeters. Çeviri: Korfalı G.,2006. Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobel tıp kitabevi, İstanbul, 2011. Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones & Bartlett Publishers, 3rd edition, 2011
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Uygulama/Pratik10110
Soru-Yanıt10110
Örnek Vaka İncelemesi20120
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma10110
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma818
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma10110
Okuma12112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)82
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ144444422222244
ÖÇ244444422222244
ÖÇ344444422222244
ÖÇ445544422222244
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr