Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 201100201703 | ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME | Seçmeli | 4 | 7 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı, enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini, gereksinmelerini, ürünlerini ve farklı hastalıklardaki uygulamalarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Enteral ve parenteral beslenme yöntemlerini açıklayabilir. | 2 | Enteral ve parenteral beslenmede kullanılacak ürünler ile ilgili bilgi edinir. | 3 | Enteral ve parenteral beslenme uygulanacak hastaların beslenme durumlarının değerlendirip ve gereksinimlerini belirleyebilir. | 4 | Hastaların klinik bulgularına göre hastaya özgü enteral ve parenteral beslenme planı geliştirebilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Enteral ve parenteral beslenmede diyetisyenin rolü, beslenme durumunun değerlendirilmesi, besin destekleri, enteral beslenme yöntemleri ve endikasyonları, enteral beslenmede kullanılan ürünler, parenteral beslenme yöntemleri, parenteral beslenmede kullanılan ürünler, nütrisyon desteğinin izlenmesi, vaka çözümleri |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Enteral ve Parenteral Beslenmede Diyetisyenin Rolü | yok | yok | 2 | Beslenme Durumunun Değerlendirilmesi | yok | yok | 3 | Besin Destekleri | yok | yok | 4 | Enteral Beslenme Yöntemleri, Endikasyonları | yok | yok | 5 | Enteral Beslenmede Kullanılan Ürünler | yok | yok | 6 | Enteral Beslenme Uygulamaları | yok | yok | 7 | Enteral Beslenme Uygulamaları | yok | yok | 8 | ara sınav | yok | yok | 9 | Parenteral Beslenme Yöntemleri | yok | yok | 10 | Parenteral Beslenmede Kullanılan Ürünler | yok | yok | 11 | Parenteral Beslenme Uygulamaları | yok | yok | 12 | Parenteral Beslenme Uygulamaları | yok | yok | 13 | Nutrisyon Desteğinin İzlenmesi ve Vaka Çözümleri | yok | yok | 14 | final sınavı | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Nutrisyonda Güncel Konular. Erdem NZ., Gümüşel S. Ata Ofset Matbaacılık, Ankara, 2011.
Klinik nutrisyon: temel kavramlar. Simon P. Allison - Peter Fürst - Remy Meier - Marek Pertkiewicz - Peter Soeters. Çeviri: Korfalı G.,2006.
Nütrisyon ve gastrointestinal hastalık. Mark H. DeLegge. Çeviri Editörü: Koray Topgül, Zafer Malazgirt . Nobel tıp kitabevi, İstanbul, 2011.
Dietitian's Handbook of Enteral and Parenteral Nutrition. Skipper A., Jones & Bartlett Publishers, 3rd edition, 2011 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 10 | 1 | 10 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Örnek Vaka İncelemesi | 20 | 1 | 20 |
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 8 | 1 | 8 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 1 | 10 |
Okuma | 12 | 1 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 | ÖÇ2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 | ÖÇ3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 | ÖÇ4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 4 | 4 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|