Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
201100201611YAŞLI BESLENMESİSeçmeli363
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Yaşlılık döneminde vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişikliklerin beslenme ile ilişkisi, bu dönemde sık görülen kronik hastalıklarda beslenme ilkeleri ve yaşlıya uygun beslenme planlarının oluşturulması, yaşlıya nutrisyonel yaklaşım konularının öğretilmesidir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Yaşlılıkta oluşan fizyolojik değişiklikleri ve bu değişikliklerin besin gereksinmesine etkilerini bilir.
2Yaşlının gereksinmesine uygun beslenme planı oluşturabilir.
3Yaşlıda kronik hastalıklarda beslenme ilkelerini bilir ve diyet tedavisini düzenler.
4İlaç kullanımının iştah, sıvı ve besin gereksinmesine etkilerini bilir.
5Demans tiplerini, özelliklerini ve beslenme sorunlarını bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Bu dersi tamamlayan öğrenci; risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenecek, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesini, tedavisini sağlayacak beslenme bilgilerine sahip olacaktır. Bu yaş grubunda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gerontoloji Bilimi, yaşlı sağlığına ilişkin demografik verileryokyok
2Yaşlanma mekanizmaları ve teorileriyokyok
3Yaşlılık döneminde vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişikliklerin beslenme ile ilişkisiyokyok
4Yaşlılık döneminin gereksinmesine uygun beslenme planlarının oluşturulmasıyokyok
5Yaşlı sağlığını değerlendirilmesi (geriatrik, nutrisyonel, psikososyal)yokyok
6Yaşlılıkta sık görülen kronik hastalıklarda beslenme ilkeleriyokyok
7Yaşlıda malnutrisyon, tanımı, sıklığı, değerlendirilmesi, nedenleriyokyok
8ara sınavlaryokyok
9Malnutrisyonlu yaşlıda beslenme desteğiyokyok
10Çoklu ilaç kullanımının hastanın beslenme durumuna etkileriyokyok
11Alzheimer ve diğer demanslarda beslenme ilkeleri ve beslenme desteğiyokyok
12Yaşlıda psikiyatrik bozukluklar ve beslenme desteğiyokyok
13Yaşlıda evde bakım ilkeleri ve beslenmeyokyok
14final sınavlarıyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Beslenme, Ayşe Baysal.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım12112
Uygulama/Pratik515
Tartışma616
Soru-Yanıt10110
Takım/Grup Çalışması414
Örnek Vaka İncelemesi20120
Beyin Fırtınası515
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma133
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma133
Okuma10110
Ev Ödevi5210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)90
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ123121111111121
ÖÇ224131111111121
ÖÇ324131111111121
ÖÇ423131111111121
ÖÇ523121111111121
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr