Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 201100201611 | YAŞLI BESLENMESİ | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Yaşlılık döneminde vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişikliklerin beslenme ile ilişkisi, bu dönemde sık görülen kronik hastalıklarda beslenme ilkeleri ve yaşlıya uygun beslenme planlarının oluşturulması, yaşlıya nutrisyonel yaklaşım konularının öğretilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Yaşlılıkta oluşan fizyolojik değişiklikleri ve bu değişikliklerin besin gereksinmesine etkilerini bilir. | 2 | Yaşlının gereksinmesine uygun beslenme planı oluşturabilir. | 3 | Yaşlıda kronik hastalıklarda beslenme ilkelerini bilir ve diyet tedavisini düzenler. | 4 | İlaç kullanımının iştah, sıvı ve besin gereksinmesine etkilerini bilir. | 5 | Demans tiplerini, özelliklerini ve beslenme sorunlarını bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Bu dersi tamamlayan öğrenci; risk grubu içerisinde yer alan yaşlıların beslenmesini etkileyen faktörleri öğrenecek, yaşlı sağlığının korunması, iyileştirilmesi, geliştirilmesi ve kronik hastalıkların önlenmesini, tedavisini sağlayacak beslenme bilgilerine sahip olacaktır. Bu yaş grubunda sağlıklı beslenmeyi sağlayabilecek plan ve programları uygulayabilecektir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gerontoloji Bilimi, yaşlı sağlığına ilişkin demografik veriler | yok | yok | 2 | Yaşlanma mekanizmaları ve teorileri | yok | yok | 3 | Yaşlılık döneminde vücudun yapı ve işlevlerinde oluşan değişikliklerin beslenme ile ilişkisi | yok | yok | 4 | Yaşlılık döneminin gereksinmesine uygun beslenme planlarının oluşturulması | yok | yok | 5 | Yaşlı sağlığını değerlendirilmesi (geriatrik, nutrisyonel, psikososyal) | yok | yok | 6 | Yaşlılıkta sık görülen kronik hastalıklarda beslenme ilkeleri | yok | yok | 7 | Yaşlıda malnutrisyon, tanımı, sıklığı, değerlendirilmesi, nedenleri | yok | yok | 8 | ara sınavlar | yok | yok | 9 | Malnutrisyonlu yaşlıda beslenme desteği | yok | yok | 10 | Çoklu ilaç kullanımının hastanın beslenme durumuna etkileri | yok | yok | 11 | Alzheimer ve diğer demanslarda beslenme ilkeleri ve beslenme desteği | yok | yok | 12 | Yaşlıda psikiyatrik bozukluklar ve beslenme desteği | yok | yok | 13 | Yaşlıda evde bakım ilkeleri ve beslenme | yok | yok | 14 | final sınavları | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Beslenme, Ayşe Baysal. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 12 | 1 | 12 |
Uygulama/Pratik | 5 | 1 | 5 |
Tartışma | 6 | 1 | 6 |
Soru-Yanıt | 10 | 1 | 10 |
Takım/Grup Çalışması | 4 | 1 | 4 |
Örnek Vaka İncelemesi | 20 | 1 | 20 |
Beyin Fırtınası | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 3 | 3 |
Okuma | 10 | 1 | 10 |
Ev Ödevi | 5 | 2 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 4 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ3 | 2 | 4 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ4 | 2 | 3 | 1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ5 | 2 | 3 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|