|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 201100201408 | BESİN BİYOTEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 2 | 4 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Biyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi. | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Öğrenciler biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesini bilir. | 2 | Biyoteknolojik mikroorganizmaları ve onların hücre metabolizmalarını bilir. | 3 | Modifiye suş geliştirme ve rekombinant DNA teknolojisini bilir. | 4 | Biyoteknolojik fermentasyon uygulamaları, fermentasyon yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalarda kullanılan fermentörlerin dizayn ve kurulumlarını bilir. | 5 | Fermentasyon ortamından ürünün hasat edilmesi, ayrılması ve saflaştırılmasını bilir. | 6 | Enzim, amino asit, ekmek mayası, organik asit, vitamin ve tek hücre proteini gibi gıda endüstrisi ile ilişkili biyoteknolojik ürünlerin üretimini bilir. | 7 | Biyoteknolojide etik, genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar ve ilgili yasal düzenlemeleri bilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | yok | Dersin İçeriği | Bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | ENDÜSTRİYEL MİKROORGANİZMALAR VE ÜRÜNLERİ | yok | yok | 2 | PRİMER VE SEKONDER METABOLİTLER | yok | yok | 3 | VİTAMİNLER | yok | yok | 4 | AMİNO ASİTLER | yok | yok | 5 | GIDA VE İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ÖNEMLİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER | yok | yok | 6 | BİRA YAPIMI | yok | yok | 7 | SİRKE ÜRETİMİ | yok | yok | 8 | ara sınav | yok | yok | 9 | Yogurt yapımı | yok | yok | 10 | EKMEK YAPIMI | yok | yok | 11 | PEYNİR YAPIMI | yok | yok | 12 | BİYOPROTEİN- BİYOMAS -MİKROBİYAL PROTEİN: (TEK HÜCRE PROTEİNİ) ve ENDÜSTRİYEL ÜRETİMDE KULLANILAN SUBSTRATLAR | yok | yok | 13 | ENDÜSTRİDE KULLANILAN N KAYNAKLARI | yok | yok | 14 | final sınavı | yok | yok |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Turhan, İ. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, 2015
Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayınevi, 6. Baskı, 2016
Biyoteknoloji I (1995) Zeki Ertugay, Muharrem Certel. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notu Yayın No: 135.
Food Biotechnology (Second edition, 2006) Editors: Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, Robert E. Levin. CRC Press, Taylor | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Soru-Yanıt | 12 | 1 | 12 | Bireysel Çalışma | 16 | 2 | 32 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 9 | 9 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Okuma | 15 | 1 | 15 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | ÖÇ1 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ2 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ3 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ5 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ6 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ7 | 3 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
| * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|