Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
201100201408BESİN BİYOTEKNOLOJİSİ Seçmeli243
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Biyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler biyoteknolojinin tanımı ve tarihçesini bilir.
2Biyoteknolojik mikroorganizmaları ve onların hücre metabolizmalarını bilir.
3Modifiye suş geliştirme ve rekombinant DNA teknolojisini bilir.
4Biyoteknolojik fermentasyon uygulamaları, fermentasyon yöntemleri ve biyoteknolojik uygulamalarda kullanılan fermentörlerin dizayn ve kurulumlarını bilir.
5Fermentasyon ortamından ürünün hasat edilmesi, ayrılması ve saflaştırılmasını bilir.
6Enzim, amino asit, ekmek mayası, organik asit, vitamin ve tek hücre proteini gibi gıda endüstrisi ile ilişkili biyoteknolojik ürünlerin üretimini bilir.
7Biyoteknolojide etik, genetik olarak modifiye edilmiş gıdalar ve ilgili yasal düzenlemeleri bilir.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1ENDÜSTRİYEL MİKROORGANİZMALAR VE ÜRÜNLERİyokyok
2PRİMER VE SEKONDER METABOLİTLERyokyok
3VİTAMİNLERyokyok
4AMİNO ASİTLERyokyok
5GIDA VE İÇECEK ENDÜSTRİSİNDE ÖNEMLİ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLERyokyok
6BİRA YAPIMIyokyok
7SİRKE ÜRETİMİyokyok
8ara sınavyokyok
9Yogurt yapımıyokyok
10EKMEK YAPIMIyokyok
11PEYNİR YAPIMIyokyok
12BİYOPROTEİN- BİYOMAS -MİKROBİYAL PROTEİN: (TEK HÜCRE PROTEİNİ) ve ENDÜSTRİYEL ÜRETİMDE KULLANILAN SUBSTRATLARyokyok
13ENDÜSTRİDE KULLANILAN N KAYNAKLARIyokyok
14final sınavıyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Turhan, İ. Endüstriyel Mikrobiyolojiye Giriş, Palme Yayıncılık, 2015 Aran, N. Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayınevi, 6. Baskı, 2016 Biyoteknoloji I (1995) Zeki Ertugay, Muharrem Certel. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notu Yayın No: 135. Food Biotechnology (Second edition, 2006) Editors: Kalidas Shetty, Gopinadhan Paliyath, Anthony Pometto, Robert E. Levin. CRC Press, Taylor
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Soru-Yanıt12112
Bireysel Çalışma16232
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma199
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Okuma15115
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ131111111111111
ÖÇ231111111111111
ÖÇ331111111111111
ÖÇ431111111111111
ÖÇ531111111111111
ÖÇ631111111111111
ÖÇ731111111111111
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr