Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 201100201400 | BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ – II | Zorunlu | 2 | 4 | 6 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Besinlerin bileşimi ve özellikleri ile üretim-tüketim arasında geçen süreçte (üretim, hazırlama, depolama) gerçekleşen kimyasal değişiklikleri öğrenmek. Besin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları irdelemek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Dr. Öğr. Üyesi İlyas YILDIZ |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Öğrenciler besinlerin kimyasal bileşikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 2 | Öğrenciler çözeltiler, koloidler gibi besinlerin bulunabileceği sistemler hakkında bilgi sahibi olacaklar. | 3 | Öğrenciler proteinlerin, karbonhidratların ve lipitlerin yapıları ve besinlerdeki fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 4 | Öğrenciler besin bileşenlerinin reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 5 | Öğrenciler enzimler ve gıda katı maddeleri hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 6 | Öğrenciler besin analiz prensipleri hakkında bilgi sahibi olacaktır |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
ön koşul gerekmektedir. |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif ve kantitatif testler, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunma ve besin sanayinde kullanım alanları, besinlerde bulunan pigmentler, tat ve koku öğeleri, özellikleri ve işlevlerini içeren bir derstir. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması | | | 2 | Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri | | | 3 | Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı | | | 4 | Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri | | | 5 | Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri | | | 6 | Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri | | | 7 | Lipitlerin bileşimi, adlandırılması | | | 8 | Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma | | | 9 | Ara sınav | | | 10 | Vitaminler, mineraller | | | 11 | Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi | | | 12 | Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı | | | 13 | Gıda Katkı maddeleri | | | 14 | Gıda kontaminasyonu | | | 15 | final | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Gıda Kimyası - İlbilge SALDAMLI. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bütünleme Sınavı | 14 | 1 | 14 |
Derse Katılım | 16 | 6 | 96 |
Soru-Yanıt | 15 | 3 | 45 |
Deney | 10 | 1 | 10 |
Bireysel Çalışma | 3 | 1 | 3 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 2 | 3 | 6 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 2 | 2 | 4 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|