Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
201100201400BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ – IIZorunlu246
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Besinlerin bileşimi ve özellikleri ile üretim-tüketim arasında geçen süreçte (üretim, hazırlama, depolama) gerçekleşen kimyasal değişiklikleri öğrenmek. Besin kalitesini etkileyen kimyasal ve fiziksel reaksiyonları irdelemek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi İlyas YILDIZ
Öğrenme Çıktıları
1Öğrenciler besinlerin kimyasal bileşikleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
2Öğrenciler çözeltiler, koloidler gibi besinlerin bulunabileceği sistemler hakkında bilgi sahibi olacaklar.
3Öğrenciler proteinlerin, karbonhidratların ve lipitlerin yapıları ve besinlerdeki fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
4Öğrenciler besin bileşenlerinin reaksiyonları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
5Öğrenciler enzimler ve gıda katı maddeleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
6Öğrenciler besin analiz prensipleri hakkında bilgi sahibi olacaktır
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
ön koşul gerekmektedir.
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Çözeltiler ve kolloid sistemler, karbonhidrat, protein ve yağların yapısı, sınıflandırılması, özellikleri, kalitatif ve kantitatif testler, enzimlerin yapısı, sınıflandırılması, enzim aktivitesini etkileyen etmenler, besinlerde bulunma ve besin sanayinde kullanım alanları, besinlerde bulunan pigmentler, tat ve koku öğeleri, özellikleri ve işlevlerini içeren bir derstir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Besin kimyası ve önemi, besin bileşenlerinin sınıflandırılması
2Suyun yapısı, çözücü özellikleri, su aktifliği, nem sorpsiyon izotermleri
3Aminoasitlerin fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin yapısı
4Proteinlerin bazı kimyasal ve fizikokimyasal özellikleri, proteinlerin fonksiyonel özellikleri
5Karbonhidratların yapısı, monosakkaritler, karbonhidratların bazı özellikleri
6Polisakkaritlerin yapısı, çeşitleri ve kimyasal özellikleri
7Lipitlerin bileşimi, adlandırılması
8Lipoliz, oksidasyon, hidrojenasyon, interesterifikasyon, reesterifikasyon, sabunlaşma
9Ara sınav
10Vitaminler, mineraller
11Enzimlerin kimyasal yapısı, enzimlerin adlandırılmaları, enzimlerin hücredeki yerleşimi
12Enzimlerin inaktivasyonu ve kontrolü, enzimatik reaksiyonlara etki eden faktörler, gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı
13Gıda Katkı maddeleri
14Gıda kontaminasyonu
15final
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Gıda Kimyası - İlbilge SALDAMLI.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bütünleme Sınavı14114
Derse Katılım16696
Soru-Yanıt15345
Deney10110
Bireysel Çalışma313
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma236
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma224
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)180
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ1              
ÖÇ2              
ÖÇ3              
ÖÇ4              
ÖÇ5              
ÖÇ6              
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr