Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 201100201205 | TÜRK VE DÜNYA MUTFAKLARI | Seçmeli | 1 | 2 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Türk ve dünya mutfağındaki yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini öğrenir | 2 | Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri öğrenir. | 3 | uluslararası gastronomi konusunda bilgi sahibi olmak | 4 | Dünya ülkelerinin mutfaklarına ait reçete örnekleri konusunda bilgi sahibi olmak |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
yok |
Dersin İçeriği |
Mutfak kültürünü açıklar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlamak Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri uygular. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri sunar. Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulamak. Çeşitli kültürlerde yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan hamur işleri çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan içecek çeşitlerini uygular. |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Türk mutfak kültürü ve tarihi | yok | yok | 2 | Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, sofra düzeni | yok | yok | 3 | İç Anadolu bölgesi mutfak kültürü | yok | yok | 4 | Karadeniz bölgesi mutfak kültürü | yok | yok | 5 | Ege ve Akdeniz bölgesi mutfak kültürü | yok | yok | 6 | Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürü | yok | yok | 7 | Marmara bölgesi mutfak kültürü
Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürü | yok | yok | 8 | ara sınavlar | yok | yok | 9 | Kuzey ve Güney Amerika mutfak kültürü | | | 10 | Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinav Yarımadası mutfak kültürü | yok | yok | 11 | Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya mutfak kültürü | yok | yok | 12 | Hint Yarımadası ve Kuzey Afrika mutfak kültürü | yok | yok | 13 | Orta Doğu mutfak kültürü | yok | yok | 14 | final sınavları | yok | yok |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Dünya Mutfakları kitabı, Bektaş Gündüz. Detay yayıncılık
Uluslararası Gastronomi, Ed. Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık.
Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012 |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 1 | 1 | 1 |
Tartışma | 1 | 3 | 3 |
Takım/Grup Çalışması | 1 | 8 | 8 |
Beyin Fırtınası | 1 | 4 | 4 |
Rapor Hazırlama | 1 | 10 | 10 |
Rapor Sunma | 1 | 1 | 1 |
Seminer | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 6 | 6 |
Okuma | 1 | 10 | 10 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ2 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ÖÇ3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ÖÇ4 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|