Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
201100201205TÜRK VE DÜNYA MUTFAKLARISeçmeli123
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Türk ve dünya mutfağındaki yiyecekler, içecekler, bunların hazırlanması, pişirilmesi, işlenmesi ile ilgili bilgiler vermek, bu işlemler için gerekli araç gereç ve kullanılan yöntemleri öğretmek.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
1Türk Mutfağının genel kültürel özellikleri ve tarihsel gelişimini öğrenir
2Türk Mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama-pişirme yöntemlerinin, sofra düzeninin ve kullanılan araç-gereçleri öğrenir.
3uluslararası gastronomi konusunda bilgi sahibi olmak
4Dünya ülkelerinin mutfaklarına ait reçete örnekleri konusunda bilgi sahibi olmak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
yok
Dersin İçeriği
Mutfak kültürünü açıklar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki pişirme yöntemlerini tanımlar. Çeşitli mutfak kültürlerindeki kullanılan ürün ve malzemeleri tanımlar. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri ilgili kültüre uygun bir şekilde hazırlamak Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri uygular. Dünyadaki çeşitli kültürlere ait yemekleri sunar. Dünyadaki mutfaklarda yapılan yemek çeşitlerini uygulamak. Çeşitli kültürlerde yapılan tatlı çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan hamur işleri çeşitlerini uygular. Çeşitli kültürlerde yapılan içecek çeşitlerini uygular.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Türk mutfak kültürü ve tarihiyokyok
2Türk mutfağına özgü yiyecek-içecekler, hazırlama pişirme yöntemleri ve kullanılan araç gereçler, sofra düzeniyokyok
3İç Anadolu bölgesi mutfak kültürüyokyok
4Karadeniz bölgesi mutfak kültürüyokyok
5Ege ve Akdeniz bölgesi mutfak kültürüyokyok
6Güneydoğu Anadolu bölgesi mutfak kültürüyokyok
7Marmara bölgesi mutfak kültürü Özel gün ve etkinliklerde Türk mutfak kültürüyokyok
8ara sınavlaryokyok
9Kuzey ve Güney Amerika mutfak kültürü
10Orta ve Doğu Avrupa ile İskandinav Yarımadası mutfak kültürüyokyok
11Uzak Doğu ve Güneydoğu Asya mutfak kültürüyokyok
12Hint Yarımadası ve Kuzey Afrika mutfak kültürüyokyok
13Orta Doğu mutfak kültürüyokyok
14final sınavlarıyokyok
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Dünya Mutfakları kitabı, Bektaş Gündüz. Detay yayıncılık Uluslararası Gastronomi, Ed. Mehmet Sarıışık, Detay Yayıncılık. Kutluay Merdol, T., Beslenme Antropolojisi, Ankara, 2012
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Derse Katılım111
Tartışma133
Takım/Grup Çalışması188
Beyin Fırtınası144
Rapor Hazırlama11010
Rapor Sunma111
Seminer122
Bireysel Çalışma11414
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma166
Okuma11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)76
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14
ÖÇ121111111111121
ÖÇ221111111111121
ÖÇ321111111111111
ÖÇ421111111111111
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr