|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 1901402500 | TARIM İŞLETMELERİNİN ANALİZİ VE PLANLAMASI | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Tarım işletmelerinin ekonomik faaliyet sonuçları, başarı ölçütleri; İşletme bazında analiz; Üretim dallarının analizi (brüt marj ve tam maliyet analizi), Tarımsal işletme planlaması için gerekli veriler, Tarımsal işletme planlamasının temel ilkeleri ve yöntemleri, Kısmi bütçeleme Tam bütçeleme, Program planlama ve Doğrusal planlama yöntemiyle tarım işletmelerinin planlanması | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | DR.ÖĞR.ÜYESİ EMİNE AŞKAN | Öğrenme Çıktıları | 1 | 1 Öğrenciler, tarım işletmeciliğinin temek kavramlarını açıklayabilir,
2 Tarım işletmeleriyle diğer işletmeler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları karşılaştırabilir,
3 Tarım işletmelerinin faaliyet sonuçlarını değerlendirebilir,
4 Bütçe metodunu kullanarak bir tarım işletmesinin faaliyetlerini planlayabilir,
5 Doğrusal programlama metodunu kullanarak bir tarım işletmesinin faaliyetlerini planlayabilir,
6 Program planlama metodunu kullanarak bir tarım işletmesinin faaliyetlerini planlayabilir. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | 1 Temel işletmecilik kavramları, ihtiyaç- ekonomi ve üretim ilişkisi
2 İşletmenin amaçları, ekonomi içindeki yeri ve sınıflandırılması
3 İşletmelerin Kuruluşu, işletme sistemi, işletmelerin büyümesi
4 İşletme Fonksiyonları, İşletmenin performasyon kriterler
5 Tanım, tarım işletmelerinin özellikleri, diğer işletmelerden farklı yönleri
6 Tarım İşletmesinin Tipleri,Tarım İşletmesinin Faaliyetlerini Etkileyen Faktörler
7 Tarımsal İşletmecilik, İşletmecinin Fonksiyonu, İşletmecinin Amaçları İşletme Yönetiminin Temel Konuları
8 Tarımsal İşletmelerin finansal problemleri
9 İşletme yönetiminde çiftçiye yardımcı olan işletme kayıtları ve planlama teknikleri
10 Tarım işletmelerinin analizinde ve diğer işletmelerle karşılaştırılmasında yararlanılan kriterler; büyüklük ve verimlilik kriteri
11 Tarım işletmelerinin analizinde ve diğer işletmelerle karşılaştırılmasında yararlanılan kriterler; Ekonomik ve mali kriterler
12 Tarım işletmelerinde planlamanın gerekliliği, plan kavramı ve plan çeşitleri Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; bütçe yöntemi
13 Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; Doğrusal programlama yöntemi,
14 Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; Program planlama yöntemi | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | 1 Temel işletmecilik kavramları, ihtiyaç- ekonomi ve üretim ilişkisi | | | 2 | 2 İşletmenin amaçları, ekonomi içindeki yeri ve sınıflandırılması | | | 3 | 3 İşletmelerin Kuruluşu, işletme sistemi, işletmelerin büyümesi | | | 4 | 4 İşletme Fonksiyonları, İşletmenin performasyon kriterler | | | 5 | 5 Tanım, tarım işletmelerinin özellikleri, diğer işletmelerden farklı yönleri | | | 6 | 6 Tarım İşletmesinin Tipleri,Tarım İşletmesinin Faaliyetlerini Etkileyen Faktörler | | | 7 | 7 Tarımsal İşletmecilik, İşletmecinin Fonksiyonu, İşletmecinin Amaçları İşletme Yönetiminin Temel Konuları | | | 8 | 8 Tarımsal İşletmelerin finansal problemleri | | | 9 | 9 İşletme yönetiminde çiftçiye yardımcı olan işletme kayıtları ve planlama teknikleri | | | 10 | 10 Tarım işletmelerinin analizinde ve diğer işletmelerle karşılaştırılmasında yararlanılan kriterler; büyüklük ve verimlilik kriteri | | | 11 | 11 Tarım işletmelerinin analizinde ve diğer işletmelerle | | | 12 | 12 Tarım işletmelerinde planlamanın gerekliliği, plan kavramı ve plan çeşitleri Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; bütçe yöntemi | | | 13 | 13 Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; Doğrusal programlama yöntemi, | | | 14 | 14 Tarım işletmelerinde üretim faaliyetlerinin farklı yöntemlerle planlanması; Program planlama yöntemi | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | Tarımsal İşletmecilik; tarım İşletmelerinin Analizi ve Planlanması, Karagölge, C., 2001, | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 20 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 10 | 5 | 50 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 10 | 8 | 80 | Sözlü Sınav | 1 | 1 | 1 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|