Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
9900001078YABANCI OTLAR VE SAVAŞIMISeçmeli362
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Ekonomik öneme sahip yağ bitkilerinin bitkisel ve tarımsal özellikleri, ekolojik istekleri, yetiştirme teknikleri ve ıslahı konularında temel bilgi ve beceriye sahip, Türkiyede yağ bitkileri tarımının sorunlarını ve çözüm yollarını bilen Ziraat Mühendislerinin yetişmesini sağlamaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğrenme Çıktıları
11.Yağ bitkilerini tanımlar ve teşhis eder.
22.Yağ bitkilerinin önemini Türkiye ve dünya açısından yorumlar.
33.Yağ bitkilerinin ekolojik isteklerini açıklar.
44.Yağ bitkilerinin yetiştirme teknikleri konusunda bilgi sahibi olur.
55.Islah yöntemlerini yağ bitkilerinde kullanır.
66.Yağ bitkilerinin üretim teknikleri konusunda üreticilere bilgi aktarır.
77.Yağ bitkileri üretiminde karşılaşılan problemlere çözüm üretir.
88.Yağ bitkilerinde üretim artışı sağlayacak uygulamalar geliştirir.
99.Yağlı tohum sanayinin gelişmesine katkıda bulunur.
1010.Yağ bitkilerinde tohumluk üretiminde sahip olduğu bilgileri kullanır.
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Yok
Dersin İçeriği
Yağ bitkilerinin tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması, Dünyada ve Türkiye'de üretimi, üretiminde sorunlar ve uygulanan politikalar. Yağ bitkilerinin tarımsal, endüstriyel ve ekonomik göstergeleri. Yağ bitkisi çeşitleri.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Yağ bitkilerinin tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması, Dünyada ve Türkiye'de üretimi, üretiminde sorunlar ve uygulanan politikalar
2Yağ bitkilerinin tarımsal, endüstriyel ve ekonomik göstergeleri
3Ayçiçeği kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, taksonomisi, yabani ve kültür türleri
4Ayçiçeği adaptasyonu ve yetiştirme teknikleri toprak işleme, gübreleme ve ekim nöbeti, ekim, bakım ve hasat işlemleri
5Ayçiçeği ıslahı
6Soya kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, adaptasyonu
7Soya yetiştirme teknikleri toprak işleme, gübreleme, ekim nöbeti, ekim, bakım ve hasat işlemleri, ıslahı
8Ara Sınav
9Kolza kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, adaptasyonu
10Kolza yetiştirme teknikleri toprak işleme, gübreleme ve ekim nöbeti, ekim, bakım ve hasat işlemleri, ıslahı
11Susam yetiştirme teknikleri toprak işleme, gübreleme ve ekim nöbeti, ekim, bakım ve hasat işlemleri, ıslahı
12Yerfıstığı yetiştirme teknikleri toprak işleme, gübreleme ve ekim nöbeti, ekim, bakım ve hasat işlemleri, ıslahı
13Haşhaş kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, adaptasyonu
14Haşhaş yetiştirme teknikleri ve ıslahı
15Aspir kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, adaptasyonu, yetiştirme teknikleri ve ıslahı ve Yerfıstığı kullanım alanları, orijini, üretim ve ticareti, adaptasyonu, yetiştirme teknikleri ve ıslahı
16Final Sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Baydar, H. 2009. Yağ Bitkileri Yetiştiriciliği ve Islahı, SDÜ Ziraat Fakültesi, Ders Notu 250 sayfa. Gürbüz, B., Demir Kaya, M., 2003. Ayçiçeği Tarımı. Hasad Yayıncılık. ISBN: 978-975-8377-23-7. Arıoğlu, H., 1987. Yağ Bitkileri (Soya ve Yerfıstığı). Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. Ders Kitabı. No: 35, Adana,Arıoğlu, H., 2013. Soya Tarımı. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Böl. Adana. Süzer, S., 2008. Kanola (Kolza) Tarımı. Hasad Yayıncılık. ISBN: 978-975-8377-61-9.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14228
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11515
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)66
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7
ÖÇ1  4 4  
ÖÇ2 3 2   
ÖÇ3     3 
ÖÇ4  3 2  
ÖÇ5   3   
ÖÇ6 2  4  
ÖÇ7  3  2 
ÖÇ8   4   
ÖÇ9 4   2 
ÖÇ10   3   
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr