Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701208112 | YEMEKLİK MANTAR YETİŞTİRİCİLİĞİ | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Kültür mantarı hakkında genel bilgiler verilerek Dünyada ve Türkiye’deki mantar üretimi hakkında bilgi verilmesi, mantarın sistematikteki yeri ve besin değerinin anlaşılması, mantar yetiştirme yerleri ve sistemleri konusunda bilgi verilmesi, mantar yetiştirmek için hazırlanacak kompostun ne olduğu ve nasıl yapıldığı, bu kompost içerisine mantar misellerinin nasıl ekildiği ve üretimin nasıl yapıldığının öğretilmesi, üretim sırasında karşılaşılacak olan hastalık ve zararlıların nasıl önleneceği ve mantar değerlendirme şekilleri konusunda bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Kültür mantarının ne olduğu ve günümüzde nerelerde ve hangi miktarda üretildiği konusunda bilgi sahibi olur. | 2 | Mantar yetiştirilecek yerlerin nereleri olduğu ve yetiştirme sistemlerinin nasıl olduğunu bilir. | 3 | Mantar üretiminde kompostun nasıl hazırlandığını, nasıl pastörize edildiğini ve mantar misellerinin nasıl ekildiğini öğrenir ve uygulayabilir. | 4 | Mantar üretim sırasında yapılacak kültürel işlemleri (sulama, havalandırma vb.) bilir. | 5 | Mantarda şapka oluşumunun nasıl olduğunu, hasadın nasıl yapıldığını ve hasat edilen mantarların nasıl değerlendirilebileceğini öğrenir. | 6 | Üretim sırasında karşılaşılabilecek sorunlarla (hastalık, zararlı vb.) nasıl baş edileceğini bilir. |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Yemeklik mantar yetiştiriciliği ile ilgili temel ve genel prensiplerin verilmesi
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Kültür mantarı hakkında genel bilgiler, Dünyada ve Türkiye’de kültür mantarı üretimi | | | 2 | Mantarın sistematikteki yeri, mantarın besin değeri | | | 3 | Mantar yetiştirme yerleri, mantar yetiştirme sistemleri | | | 4 | Mantar üretim tekniği, kompost hazırlığı | | | 5 | Kompostun pastörizasyonu ve olgunlaşma | | | 6 | Kompostta misel ekimi, misel ön gelişme dönemi | | | 7 | Örtü toprağı ve toprak örtümü | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Şapka oluşumu ve hasat dönemi kültürel işlemler | | | 10 | Hatalık ve zararlılara karşı koruyucu önlemler | | | 11 | Mantar hastalıkları ve zararlıları | | | 12 | Mantarın değerlendirme şekilleri | | | 13 | Mantar üretiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları | | | 14 | Üretim planının hazırlanması ve işgücü kullanımı | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1.Günay A. 1995. Mantar Yetiştiriciliği. S 477.
2.Günay A. 2006. Sebzecilik 1 ve 2.
3.Vural ve ark.2000. Kültür Sebzeleri. E.Ü.Z.F. Bahçe Bitkileri Bölümü-İZMİR
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 7 | 98 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
LO1 | 5 | 3 | 2 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | LO2 | 4 | 2 | 2 | 3 | 4 | 4 | 3 | 3 | LO3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 | LO4 | 3 | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | LO5 | 3 | 3 | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 | 4 | LO6 | 4 | 4 | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
|
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|