|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701105105 | YAĞ BİTKİLERİ | Seçmeli | 3 | 5 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Yağ bitkilerinin Dünya ve Türkiye tarımındaki yeri, bitkisel özellikler ve yetiştirme tekniği | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Ekonomik öneme sahip bazı yağ bitkilerinin önemi hakkında bilgi sahibi olacaktır. | 2 | Yağ bitkilerinin tarımı hakkında yeterli bilgi sahibi olacaktır. |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | • Keyf ve baharat bitkisi olarak aşağıda bir kısmının ismi zikredilen bitkilerin botanik ve bitkisel özelliklerinin tanıtılması,
• Bu bitkilerin üretimlerinin yapılması için uygulanan yetiştirme tekniklerinin öğrenciye verilmesi,
• Bu bitkilerin kullanılabilen kısımlarının faydalı bir şekilde değerlendirilmesi,
• Keyf bitkilerinin her birindeki etkili maddelerin tesir dereceleri hakkında öğrencilere bilgi kazandırılması,
• Bu bitkilerin her birinde ıslah ve çeşit geliştirme faaliyetleri ile ilgili bilgilerin verilmesi, hedeflemiştir.
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Yağ bitkilerinin sınıflandırılması, üretim istatistikleri ve yağlar | | | 2 | Ayçiçeğinin önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri | Anlatılan yağ bitkilerinin öğrencilere saksıya ekimi yaptırıldı. | | 3 | Ayçiçeğinin tarımı | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi | | 4 | Susamın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi | | 5 | Susamın tarımı | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi | | 6 | Soyanın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi | | 7 | Soyanın tarımı | Yağ bitkileri Deneme Ekimleri için parselasyon ve gübre hesaplamaları anlatıldı ve uygulaması yapıldı | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Yerfıstığının önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri
Yerfıstığının tarımı | Yağ bitkileri Denemelerinin ekimi yapıldı | | 10 | Kolzanın önemi, tarihçesi, sistematiği, | Yağ bitkileri Denemelerinin bakım ve gübreleme işlemlerinin nasıllığı anlatıldı. | | 11 | Kolzanın bitkisel özellikleri ve tarımı | Yağ bitkileri Denemelerinin bakım ve gübreleme işlemlerinin nasıllığı anlatıldı. | | 12 | Haşhaşın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi ve sunumlar hazırlandı | | 13 | Diğer yağ bitkilerinin bitkisel özellikleri | Saksıya ekimi yapılan bitkilerde gözlemler yapıldı ve fotoğraflar çekildi ve sunumlar hazırlandı | | 14 | Diğer yağ bitkilerinin bitkisel tarımı | Hazırlanan sunumlar anlatıldı. | | 15 | Derslerin genel tekrarı | | | 16 | Final Sınavı | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | • Arıoğlu,H.,1999. Yağ bitkileri yetiştirme ve ıslahı. Ç.Ü. Zir.Fak. Genel yayın No:220. Adana
• Özgüven, M.,1995.Yağ Bitkileri Cilt:II, Ç.Ü. Zir.Fak. Ders Kitabı: No:47. Adana
• Koç,H.,2001. Yağ Bitkileri.Gaziosmanpaşa Üni. Zir.Fak. Yayınları No:58, Ders Kitapları serisi No:22, Tokat.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Derse Katılım | 13 | 1 | 13 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 15 | 15 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|