|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 160701108103 | YEM BİTKİLERİ MUHAFAZA VE DEPOLAMA | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin amacı, yem bitkileri ürünlerinde kalite için standardizasyonu belirleyen özellikler ve tayin yöntemleri ile ürün muhafaza koşulları hakkında bilgi vermektir | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | Arş. Gör. Dr. Seda AKBAY TOHUMCU | Öğrenme Çıktıları | 1 | TSE ‘ye göre Yem bitkileri ürünlerinin tanımı, tipleri ve sınıflandırması | 2 | Yem bitkileri ürünlerinde fiziksel ve kimyasal özelliklerin standardizasyonu. | 3 | Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen muayene yöntemleri ve kimyasal analizler hakkında bilgi sahibi olmak | 4 | Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen, numune alma,ambalajlama ve etiketleme özelliklerini bilmek | 5 |
Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen, ürünün muhafazası depo şekilleri, depolama süresi ve depo özelliklerini öğrenmek |
| Öğrenim Türü | Birinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | | Dersin İçeriği | yem bitkileri standardizasyonunda değerlendirilen ürün ve tanımı, ürünün kalite özellikleri ve etkileyen unsurlar, kalitede standardizasyonun özellikleri ve standardizasyonu belirlemede kullanılan analiz yöntemleri, ambalajlama, etiketleme, depolama, , depo tipleri ve depolama süresi. yem bitkileri ürünlerinde TSE, Türk standartları, HACCP, standardizasyonun iyileştirilmesi için yapılması gerekenler | Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | TSE kapsamında işlem gören Yem bitkilerinde ürünün tarifi ve kapsamı, kullanım şekli ve kalite özelliklerine göre sınıflandırmanın standardizasyonu
| | | 2 | Yem bitkilerinde ürünün görüntü kalitesi etkileyen renk, şekil, parlaklık, mumsuluk,leke özelliklerinin ve yabancı madde, kuru maddede toplam kül, rutubet, hidroklorik asitte çözünmeyen kül,etkili madde oranları gibi fiziksel ve kimyasal özelliklerin standardizasyonu
| | | 3 | Yem bitkilerinde ürünün sertlik, yumuşaklık, gevreklik, sululuk gibi elle dokunulduğunda hissedilen doku kalitesini etkileyen, özelliklerin standardizasyonu
| | | 4 | Yem bitkilerinde ürünün tat ve koklama ile belirlenen acılık, tatlılık,asitlik (yakıcılık), keskin koku gibi aroma kalitesini etkileyen özelliklerin standardizasyonu
| | | 5 | Yem bitkilerinde Karbonhidrat, protein, nişasta, boyar madde,lipit,vitamin,mineraller gibi besin değerini etkileyen muayene ve deney yöntemlerinin standardizasyonu ve standardizasyon numaraları
| | | 6 | Yem bitkilerinde ürünün emniyetini etkileyen doğal oluşan toksik madde oranlarının ve mikotoksinler, mikrobial kirlilik veya ağır metaller, kimyasal kalıntılar gibi zehirlilik özelliklerin standardizasyonu
| | | 7 | Yem bitkilerinde hasat olgunluğunu belirleyen kalite kriterlerinin standardizasyonu ve bu konu hakkında ödev verilecektir
| | | 8 | Yem bitkilerinde hasat sonrası uygulanan kalibrasyon özelliklerinin standardizasyonu
| | | 9 | Ara sınav
| | | 10 | Yem bitkilerinde hasat sonrası üründen numune alma ve ambalaj büyüklüğü ve etiketleme özelliklerinin standardizasyonu
| | | 11 | Yem bitkilerinde ambalajlanmış ürünün taşıma özelliklerinin standardizasyonu
| | | 12 | Yem bitkilerinde ambalajlanmış ürünün, depo özellikleri ve muhafaza şekli ve süresinin standardizasyonu
| | | 13 | Gelişmekte olan ülkelerde Yem bitkileri standardizasyonunda ürün kalitesinin korunması için yapılması gerekenler
| | | 14 | Yem bitkilerinde standardizasyonu iyileştirmek için gelecekteki araştırma gereksinimleri
| | | 15 | Yerel depolama, kurutma ve paketleme ünitelerine ziyaretler
| | | 16 | Yıl sonu sınavı
| | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | | Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 2 | 2 | Bireysel Çalışma | 14 | 6 | 84 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 | Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | LO1 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | LO2 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 4 | 5 | 4 | LO3 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | LO4 | 4 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | LO5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 4 | 5 |
| * Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|