Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
160701108103YEM BİTKİLERİ MUHAFAZA VE DEPOLAMASeçmeli484
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin amacı, yem bitkileri ürünlerinde kalite için standardizasyonu belirleyen özellikler ve tayin yöntemleri ile ürün muhafaza koşulları hakkında bilgi vermektir
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Arş. Gör. Dr. Seda AKBAY TOHUMCU
Öğrenme Çıktıları
1TSE ‘ye göre Yem bitkileri ürünlerinin tanımı, tipleri ve sınıflandırması
2Yem bitkileri ürünlerinde fiziksel ve kimyasal özelliklerin standardizasyonu.
3Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen muayene yöntemleri ve kimyasal analizler hakkında bilgi sahibi olmak
4Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen, numune alma,ambalajlama ve etiketleme özelliklerini bilmek
5 Yem bitkileri ürünlerinde kalite standardizasyonunu belirleyen, ürünün muhafazası depo şekilleri, depolama süresi ve depo özelliklerini öğrenmek
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
yem bitkileri standardizasyonunda değerlendirilen ürün ve tanımı, ürünün kalite özellikleri ve etkileyen unsurlar, kalitede standardizasyonun özellikleri ve standardizasyonu belirlemede kullanılan analiz yöntemleri, ambalajlama, etiketleme, depolama, , depo tipleri ve depolama süresi. yem bitkileri ürünlerinde TSE, Türk standartları, HACCP, standardizasyonun iyileştirilmesi için yapılması gerekenler
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1TSE kapsamında işlem gören Yem bitkilerinde ürünün tarifi ve kapsamı, kullanım şekli ve kalite özelliklerine göre sınıflandırmanın standardizasyonu
2Yem bitkilerinde ürünün görüntü kalitesi etkileyen renk, şekil, parlaklık, mumsuluk,leke özelliklerinin ve yabancı madde, kuru maddede toplam kül, rutubet, hidroklorik asitte çözünmeyen kül,etkili madde oranları gibi fiziksel ve kimyasal özelliklerin standardizasyonu
3Yem bitkilerinde ürünün sertlik, yumuşaklık, gevreklik, sululuk gibi elle dokunulduğunda hissedilen doku kalitesini etkileyen, özelliklerin standardizasyonu
4Yem bitkilerinde ürünün tat ve koklama ile belirlenen acılık, tatlılık,asitlik (yakıcılık), keskin koku gibi aroma kalitesini etkileyen özelliklerin standardizasyonu
5Yem bitkilerinde Karbonhidrat, protein, nişasta, boyar madde,lipit,vitamin,mineraller gibi besin değerini etkileyen muayene ve deney yöntemlerinin standardizasyonu ve standardizasyon numaraları
6Yem bitkilerinde ürünün emniyetini etkileyen doğal oluşan toksik madde oranlarının ve mikotoksinler, mikrobial kirlilik veya ağır metaller, kimyasal kalıntılar gibi zehirlilik özelliklerin standardizasyonu
7Yem bitkilerinde hasat olgunluğunu belirleyen kalite kriterlerinin standardizasyonu ve bu konu hakkında ödev verilecektir
8Yem bitkilerinde hasat sonrası uygulanan kalibrasyon özelliklerinin standardizasyonu
9Ara sınav
10Yem bitkilerinde hasat sonrası üründen numune alma ve ambalaj büyüklüğü ve etiketleme özelliklerinin standardizasyonu
11Yem bitkilerinde ambalajlanmış ürünün taşıma özelliklerinin standardizasyonu
12Yem bitkilerinde ambalajlanmış ürünün, depo özellikleri ve muhafaza şekli ve süresinin standardizasyonu
13Gelişmekte olan ülkelerde Yem bitkileri standardizasyonunda ürün kalitesinin korunması için yapılması gerekenler
14Yem bitkilerinde standardizasyonu iyileştirmek için gelecekteki araştırma gereksinimleri
15Yerel depolama, kurutma ve paketleme ünitelerine ziyaretler
16Yıl sonu sınavı
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Bireysel Çalışma14684
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
Ev Ödevi11010
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)117
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
LO145445455454
LO244455435454
LO354544545445
LO445435535445
LO545454445545
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr