Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 160701107105 | NİŞASTA VE ŞEKER BİTKİLERİ | Seçmeli | 4 | 7 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Nişasta ve şeker bitkilerinin (patates, tatlı patates, yer elması, şeker pancarı, şeker kamışı) yetiştiriliş amacı ve yetiştirme tekniğini, bu bitkilerde verim-kalite ilişkisi ile ıslah metotlarını öğretmektir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Nişasta ve şeker bitkilerini tanır ve tarımını yapar.
| 2 | Nişasta ve şeker bitkilerinin ülke ve dünya ekonomisine katkısını göz önüne alarak yönlendirme yapabilir
| 3 | Nişasta ve şeker bitkilerinin kalite kriterlerini belirleyebilir
| 4 | Nişasta Şeker bitkilerini ıslah ederek yeni çeşitler geliştirebilir
| 5 | Nişasta Şeker bitkilerinin tarım tekniklerini geliştirerek üreticilere öncülük eder ve onları yönlendirir
|
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
|
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
|
Dersin İçeriği |
Patates, şeker pancarı ve şeker kamışı bitkilerinin özet yetiştiriciliği, patatesin üreme biyolojisi ve ıslah metotları; şeker pancarı ve şeker kamışının üreme biyolojisi ve ıslah metodları
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş; patates, şeker pancarı, tatlı patates yetiştiriciliği | | | 2 | Patatesin sistematiği, kültür ve yabani türlerinin özellikleri | | | 3 | Patateste ıslah amaçları ve ıslah metodları (Seleksiyon, melezleme, mutasyon ıslahı) | | | 4 | Patates ıslahında biyoteknolojik metotlar (doku kültürleri) | | | 5 | Hastalık, virüs, Zaralılar ve ters şartlara dayanıklılık ıslahı | | | 6 | Yeni çeşit ve muhafaza ıslahı | | | 7 | Patateste bazı morfolojik, teknolojik ve fizyolojik özellikler ile bu özelliklerin verimle olan ilişkisi | | | 8 | Ara sınav | | | 9 | Şeker pancarının sistematiği, sitolojisi, çiçek yapısı ve döllenme biyolojisi | | | 10 | Şekerpancarında erkek kısırlık ve faydalanma | | | 11 | Ş.pancarında ıslah amaçları ve ıslah metotları (Seleksiyon, melezleme, mutasyon ıslahı) | | | 12 | Ş. pancarı ıslahında biyoteknolojik yöntemler | | | 13 | Şeker pancarının sistematiği, sitolojisi, çiçek yapısı ve döllenme biyolojisi | | | 14 | Şeker kamışında ıslah amaçları ve ıslah metodları | | | 15 | Şeker kamışında ıslah amaçları ve ıslah metodları | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 12 | 12 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 12 | 12 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|