Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
0100102201GENEL KİMYA - IIZorunlu124
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Bu dersin sonunda öğrenci; Gazların, sıvıların ve katılarının özelliklerini öğrenir. Çözelti oluşumlarını ve ideal olmayan çözeltilerin özelliklerini öğrenir. Kimyasal tepkime hızlarını, derişimin ve sıcaklığın tepkime hızına etkisini bilir. Asit baz kavramını, pH kavramını öğrenir. Organik bileşiklerin yapılarını bilir, sentez mekanizmalarını öğrenir, farklı organik bileşikleri adlandırır. Lipitlerin, proteinlerin ve karbonhidratların yapısını öğrenir.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Uğur GÜLLER
Öğrenme Çıktıları
1Genel kimya içeriğinde edinilecek kuramsal bilgileri , Gıda müh. alanında kullanabime becerisine sahip olabilmeyi sağlamak
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma, 2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma, 3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma, 4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma, 5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme, 6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma, 7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma, 8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, 9- Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma,
Dersin İçeriği
1- Madde özellikleri ve ölçümü 2- Atomlar ve atom kuramları 3- Kimyasal bileşikler ve Adlandırma 4- Atomun elektron yapısı 5- Periyodik çizelge ve atomların özellikleri 6- Kimyasal Bağ I, Temel kavramlar, Bağ Kuramları 7- Sıvılar Katılar ve Moleküller arası kuvvetler 8- Kimyasal Reaksiyonlar 9- Kimyasal Reaksiyonlar 10- Çözeltiler ve fiziksel özellikler 11- Sulu çözelti tepkimeleri 12- Gazlar 13- Kimyasal Kinetik ve Kimyasal Denge 14- Organik Kimyada Moleküler Yapılar, Adlandırma, Temel Reaksiyonlar
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Gazlar ve özellikleri
2Gazlar ve özellikleri
3Sıvılar ve özellikleri
4Sıvılar ve özellikleri
5Katılar ve özellikleri
6Çözeltiler ve Denge
7Çözeltiler ve Denge
8Kimyasal Kinetik
9Kimyasal Denge
10Asitler-Bazlar
11Organik Kimya
12Canlılar Kimyası
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• General Chemistry: Principles and Modern Aplications, R.H. Petrucci, W.S. Harwood, F.G. Herring, Printice Hall Inc., New York, 8th Edition, 2001. • Chemistry, R. Chang. McGraw-Hill, Inc., New York, 6th Edition, 1998. • Chemistry, J. McMurry, R.C. Fay, Prentice-Hall Inc., New York, 2nd Edition, 2001. • Genel Kimya, İlkeler ve Modern Uygulamalar, Ralph H. Petrucci, R. H. Petrucci; çev. ed. T. Uyar., Palme Yayılcılık, Ankara, 2005.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
Ara Sınav1100
TOPLAM100
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
Final Sınavı1100
TOPLAM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
TOPLAM100
Dersin Sunulduğu Dil
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı111
Bireysel Çalışma13030
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma13030
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma13030
Ev Ödevi12828
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)120
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15
ÖÇ1445455554444554
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr