Ders Öğretim Planı
Dersin KoduDersin AdıDersin TürüYılYarıyılAKTS
200301101101JEOMORFOLOJİ- IZorunlu114
Dersin Seviyesi
Lisans
Dersin Amacı
Yeyüzü şekillerini oluşturan hakim süreç ve kuvvetleri tanıma ve bunları arazide fark edebilme yetisi lazanma. Ayrıca öğlencilere bir coğrafik olay/problem karşısında Yer Sisteminin ilgili alt katmanlarının fonksiyonlarını fark ederek problemi bütüncül bir perspektiften değerlendirme yetisi kazandırmaktır.
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Süleyman Sami Nalbant
Öğrenme Çıktıları
11. Yerkürenin temel yapısı ve tektonik süreçleri tanıma, 2. Yer Sisteminin alt katmanları ile bunları kaynaklarını tanıma 3. Değişik zaman ve mekan süreçlerinde jeomorfolojik ve jeolojik sistemleri kontrol eden hakim fiziksel olayları öğrenme 4. En yaygın kayaç çeşitlerini ve onların kaynaklarını tanıma yeteneği kazanma, 5. Topografik haritaları ve uzaktan ağılama görüntülerini araştırma verisi olarak nasıl kullanılacağını öğrenme 6. Geçmiş çevre ve yapısal şartlarını güncel yeryüzü şekil, diyagram ve jeolojik haritalar yardımı ile ortaya koyabilme kabiliyeti kazanma 7. Harita ve diyagram çizebilme kabiliyeti kazanma 8. Bağımsız araştırma ve sözlü sunu yapabilme kabiliyeti
Öğrenim Türü
Birinci Öğretim
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler
Yok
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar
Dersin İçeriği
Yer sistemlerini tanıma, yerküremize yer sistemleri açısından bakabilme, jeolojik devirler ve levha hareketleri, temel kayaç çeşitleri ve kayaçların yer şekilleri ile ilişkisi, mağma ve su döngüleri, jeolojik haritalama ve yapısal jeoloji. İç ve dış kuvvetlerin etkisiyle oluşan yer şekilleri, kütle hareketleri, çözülme ürünleri, bunların oluşum, dağılış ve beşeri hayata olan etkisi ve araştırma yöntemleri anlatılmaktadır.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
HaftaTeorikUygulamaLaboratuvar
1Hafta 1 Yerküre ve Yer Sistemleri 2 Levha Tektoniği ve Kaya Döngüsü 3 Mağmatik ve Tortul (Sediman) Kayalar 4 Metamorfik Kayalar 5 Dağların Oluşumu ve Volkanlar 6 Volkanlar 7 Vize sınavı 8 Depremler 9 Hidrosfer Döngüsü ve Buzullanma 10 Buzullar 11 Akarsular ve Yeraltı Suları 12 Yeraltı Suları ve Çevre Problemleri 13 Karst Yeryüzü ve Yeraltı Şekilleri 14 Heyelan ve Kütle Hareketleri Grup Sunuları1. Levha Tektoniği Uygulaması/ Kayaç El Örneklerinin İncelenmesi Jeolojik Haritalar ve Kesit Çıkarma I Jeolojik Haritalar ve Kesit Çıkarma II 4. Olası İstanbul Depremi Vaka Analizi 5. 1999 İzmit ve 2023 Kahramanmaraş Depremleri Hakkında grup sunuları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
• Huggett, R. J. (2015). Jeomorfolojinin Temelleri. (Çev-ed: U. Doğan.). Nobel Akademik Yayıncılık. • Lutgens, F., Tarbuck, E. & Tasa, D. (2014). Genel Jeoloji Temel Kavramlar. (Çev-ed: C. Helvacı.). Nobel Akademik Yayıncılık.
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Değerlendirme
Yarıyıl (Yıl) İçi EtkinlikleriAdetDeğer
TOPLAM0
Yarıyıl(Yıl) Sonu EtkinliklerAdetDeğer
TOPLAM0
TOPLAM0
Dersin Sunulduğu Dil
Türkçe
Staj Durumu
Yok
İş Yükü Hesaplaması
EtkinliklerSayısıSüresi (saat)Toplam İş Yükü (saat)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Uygulama/Pratik31030
Tartışma111
Takım/Grup Çalışması111
Seminer111
Ödev Problemleri için Bireysel Çalışma32060
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma11010
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma12020
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat)126
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
ÖÇ1
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr