Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 9900001064 | TARIM EKONOMİSİ | Zorunlu | 2 | 3 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenciler; kıt kaynakların verimli ve belirlenen amaca ulaşacak biçimde nasıl kullanılması gerektiği ve genel ekonomi ilmine ait kanun ve prensiplerin tarıma uygulanması konusunda gerekli becerileri kazanacaklardır |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Tarım işletmelerinde üretim faktörlerini en etkin ve verimli şekilde kullanabilme becerisi | 2 | Tarım işletmelerinde yönetici olarak görev alma becerisi | 3 | Genel ekonomi prensiplerini tarıma uygulayabilme, karar alma becerisini edinme ve tarım işletmelerinde uygulama | 4 | Tarımsal pazarlama, tarımsal kredi ve finansman, kooperatifçilik ve işletmelerde yatırım projeleri konularında görev alma ve danışmanlık yapabilme | 5 | Ülke tarım politikalarını değerlendirebilme ve yorumlayabilme |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Tarımın üretimin genel özelliklerinin değerlendirilmesi, Tarımsal üretim faktörlerinin incelenmesi ve Türkiye ekonomisinde tarımın yerinin irdelenmesi,Tarım işletmelerinde karar vermenin önemi ve gerekleri,Genel ekonomi prensiplerinin tarımsal işletmeler açısından kullanımı,Ekonomi prensiplerinin tarımda kullanımına ilişkin örnek olay uygulamaları,Tarımsal pazarlama ve tarım işletmelerinde pazarlama kanalları,Tarımsal finansman, kredi kaynakları ve uygulamalarının tanıtılması, Tarımda kooperatifçiliğin önemi ve gereklerine ilişkin değerlendirmeler,Tarım politikaları, amaç ve araçlarının değerlendirilmesi,Türkiye’de tarım politikalarına ilişkin uygulamalar,Türkiye ve AB tarım politikalarının karşılaştırmalı analizi, |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Dersin tanıtımı; kapsamı, kural ve gerekleri | | | 2 | Tarımsal üretimin özellikleri | | | 3 | Tarımsal üretim faktörlerinin incelenmesi | | | 4 | Tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve öneminin belirlenmesi | | | 5 | Tarım işletmesi, işletme yapıları, işletmeci (üretici) kavramı ve önemi, karar verme becerisi | | | 6 | Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (azalan verimler kanunu) | | | 7 | Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (ikame ilkeleri) | | | 8 | Arasınav | | | 9 | Tarım işletmeciliğinde uygulanan ekonomi prensipleri (fırsat maliyeti, nispi avantaj, eşit marjinal hasıla kuralı) | | | 10 | Tarımsal pazarlama, pazarlamanın faydaları, pazarlamanın ülke ekonomisine katkıları | | | 11 | Tarım işletmelerinde kaynak sağlama (kredi ve finansman) ve kullanımı, Türkiye’deki uygulamalar | | | 12 | Tarımda Kooperatifçiliğin önemi ve gerekleri, Türkiye’de kooperatifçilik uygulamalar | | | 13 | Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi | | | 14 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Derse Katılım | 14 | 10 | 140 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | | | | | | | | ÖÇ2 | | 3 | | | | | | | ÖÇ3 | | | | 3 | | | | | ÖÇ4 | | | 2 | | | | 3 | | ÖÇ5 | | | | | 5 | | | |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|