Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0701203100 | GENEL SEBZECİLİK | Zorunlu | 2 | 3 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Öğrenciye sebze temel kavramlarının öğretilmesi, sebze insan beslenmesi ve ülke ekonomisindeki öneminin açıklanması, sebze yetiştiriciliğinde yapılması gereken çeşitli işlemlerin (ekim, dikim, mekanizasyon, toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele vb.) nasıl, ne zaman ve ne şekilde yapılacağı, yetiştirilen meyve ve sebzelerin hangi şartlarda muhafaza edileceği ve pazarlama aşamasında neler yapılması gerektiğine dair genel bilgilerin verilmesidir. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Sebzeciliğin ülke ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi kavrayabilme ve değerlendirme yapabilme | 2 | Sebze yetiştiriciliğinde uygulanan sistemleri anlama | 3 | Sebze yetiştiriciliğinde karşılaşılan problemleri tanımlama ve çözme becerisi kazanma | 4 | Yeni ve güncel teknolojileri sebze yetiştiriciliğinde uygulayabilme | 5 | Sebze üretimini kaliteyi ön planda tutan bir bakış açısı ile yönetme-değerlendirme yeteneği kazanma |
|
Öğrenim Türü |
Birinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Sebze yetiştiriciliği ile ilgili temel ve genel prensipler |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Sebze kavramı, meyve ve sebzeciliğin tarihçesi | | | 2 | Sebze insan beslenmesi ve sağlığı bakımından önemi | | | 3 | Sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri, ekim dikim alanları ve elde olunan ürün miktarı | | | 4 | Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri | | | 5 | Sebzecilik işletme şekilleri | | | 6 | Ekolojik faktörler (iklim, ışık, sıcaklık, yağış, nem, rüzgar, toprak, yön ve konum) | | | 7 | Sebze bahçesinin kurulması | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Sebze Mekanizasyonu | | | 10 | Sebze yetiştiriciliğinde Toprak işleme | | | 11 | Sebze yetiştiriciliğinde Sulama | | | 12 | Sebze yetiştiriciliğinde Gübreleme | | | 13 | Sebze yetiştiriciliğinde Mücadele | | | 14 | Sebze yetiştiriciliğinde Pazarlama | | | 15 | Sebze yetiştiriciliğinde depolama | | | 16 | Final sınavı | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Dersi veren öğretim üyesinin ders notları
2. İnternet
3. Ulusal ve Uluslar arası kongre bildirileri |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Bireysel Çalışma | 14 | 5 | 70 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Ev Ödevi | 1 | 10 | 10 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
ÖÇ1 | 2 | 4 | 3 | 4 | 2 | 5 | 4 | 2 | ÖÇ2 | 2 | 3 | 3 | 4 | 2 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ3 | 2 | 3 | 4 | 3 | 2 | 4 | 2 | 2 | ÖÇ4 | 3 | 2 | 3 | 3 | 2 | 4 | 3 | 2 | ÖÇ5 | 2 | 2 | 1 | 2 | 3 | 2 | 2 | 2 |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|