Ders Öğretim Planı
Course Unit CodeCourse Unit TitleType of Course UnitYear of StudySemesterNumber of ECTS Credits
162000402101HALK SAĞLIĞICompulsory122
Level of Course Unit
Short Cycle
Objectives of the Course
Toplum sağlığını bir program içerisinde yükseltecek temel bilgi, kavram ve ilkeleri; toplumun sağlık gereksinimlerinin saptanması, fiziksel ve sosyal çevrenin olumlu hale getirilmesi, ülkenin sağlık bakım sistemi doğrultusunda hastalık ve sağlığın her aşamasında gerekli profesyonel rolleri üstlenen birey, aile, grup ve toplumun sağlığını geliştiren, sürdüren ve hastalıklardan koruyan özel bir daldır.Bununla ilgili; Halk sağlığına ilişkin temel kavramlar ve tarihçe, Temel sağlık hizmetleri kavramı, Sağlık Hizmetlerinin örgütlenmesi, Türkiye’de sağlığı etkileyen faktörler, Halk sağlığı hizmetlerinde kullanılan kayıtları ve sağlık düzeyi ölçütleri, Denetim, sağlık eğitimi, Aile ve sağlık, Ana ve çocuk sağlığı, Okul sağlığı, Yaşlılık sorunları ve evde hasta bakımı, İşçi sağlığı, Çevre sağlığı, Bulaşıcı ve sosyal hastalıklarda halk sağlığı yaklaşımları, errken tanı ve kronik hastalıklar içerikli bilgi verilir. Öğrencilere toplum sağlığının temel bilgi, kavram ve ilkeleri doğrultusunda; birey, aile ve toplum gruplarının sağlığını koruma, sürdürme ve geliştirmeye yönelik bilgi ve beceri kazandırmaktır.
Name of Lecturer(s)
Öğr. Gör. Önder AKKAŞ
Learning Outcomes
1Halk Sağlığı disiplinin anlamı, kapsamı, korunmanın öneminin kavranması
2Bireyin sağlığını etkileyen etmenleri sosyal değişkenlerin önemine vurgu yaparak anlaşılması
3Toplum sağlığını etkileyen etmenleri halk sağlığı bakış açısı içerisinde irdeleyebilmek
4Sağlıktaki eşitsizliklere dünyada ve Türkiyedeki durum üzerinde vurgu yapabilmek
5Sağlık hizmetlerine erişim ve bunu etkileyen faktörler olduğunu algılayıp hizmet sunumunda bu engelleri ortadan kaldırmayı hedefleyen tutum geliştirebilmek
6Ana çocuk sağlığı hizmetleri alanında ve üreme sağlığı alanındaki haklar kavramlarını anlayabilme ve eşitsizlikleri yorumlayabilme
7Bulaşıcı hastalıklarda Dünyada ve Türkiye’de mevcut durumu değerlendirebilme
8Sağlık çalışanlarının sağlığı açısından kendi durumunu değerlendirme, korunmanın önemini kavrayabilme
9Çevre sağlığının toplum sağlığı açısından önemini anlama ve bileşenlerini irdeleyebilme
10Türkiyedeki halk sağlığı sorunlarını kavrayabilme ve buna yönelik çözüm önerilerini sıralayabilme.
11Sağlıklı temel beslenmenin önemini kavrayabilme ve sağlıklı beslenme ilkelerini anlayabilme.
12Adölesan dönemi sağlık problemlerini bilme ve buna yönelik çözüm stratejileri geliştirebilme.
13Çevre sağlığı hakkında bilgi sahibi olur
14Okul sağlığı, İşçi sağlığı hakkında bilgi sahibi olur
15Türkiyedeki sağlık hizmetleri örgütlenmesi hakkında bilgi sahibi olur.
Mode of Delivery
Birinci Öğretim
Prerequisites and co-requisities
Yok
Recommended Optional Programme Components
Dersle ilgili kaynaklardan derse gelmeden önce hazırlıklı gelmek. Derse asgari saatte devam etmek. Ders için önerilen kaynakları temin etmek.
Course Contents
1-Halk sağlığına giriş ve Halk sağlığında temel kavramlar, 2- Sağlık kavramı ve sağlığı etkileyen etmenler 3-Sağlık kültür ve hastalık kültür ilişkisi 4-Sağlık hizmetleri ve örgütlenmesi 5-Sağlık insan gücü ve Türkiye’de sağlık örgütlenmesi 6-Sağlık düzeyi Göstergeleri ve hizmetler açısından ülkeler arası kıyaslama 7-Ana – Çocuk sağlığı ve aile planlaması 8-Bağışıklama hizmetleri 9-İşçi ve iş yeri sağlığı 10-Çevre sağlığı 11-Sosyal bulaşıcı hastalıklar 12-Genel beslenme 13-Türkiye’nin genel sağlık sorunları, halk sağlığı açısından genel nüfus, gençlerin sağlık sorunları 14-Yaşlılık ve sorunları 15-Toplumda görülen sağlığa zararlı alışkanlıklar 16-Okul Sağlığı 17-Sağlık Ekonomisi 18-Adölesan Sağlığı 19-Sağlık Eğitimi 20-Temel beslenme ve toplum beslenmesi 21-Sağlığı geliştirme kavramı
Weekly Detailed Course Contents
WeekTheoreticalPracticeLaboratory
1 Dersin tanıtımı, Halk sağlığına giriş ve Halk sağlığında temel kavramlar,X
2Sağlık ve Hastalık kavramı ve sağlığı etkileyen etmenler Sağlık kültür ve hastalık kültür ilişkisiX
3Sağlık hizmetlerinin sınıflandırılması Temel sağlık hizmetleri X
4Türkiye'de sağlık hizmetleri örgütlenmesi Sağlıkta Ekip Yaklaşımı ve Torlumu Tanıma- Sağlık ÖlçütleriX
5Ana – Çocuk sağlığı Aile planlaması X
6Bağışıklama hizmetleri İşçi ve iş sağlığı X
7Türkiye’nin genel sağlık sorunları, halk sağlığı açısından genel nüfus, gençlerin sağlık sorunları Toplumda görülen sağlığa zararlı alışkanlıklar X
8Ara SınavX
9Çevre sağlığı ve ekolojiX
10Adölesan Sağlığı Yaşlılık ve sorunları X
11Okul Sağlığı Sağlık EkonomisiX
12Sağlık Eğitimi Temel beslenme ve toplum beslenmesiX
13Sağlığı geliştirme kavramı Afetlerde Sağlık Yönetimi X
14Toplum Ruh sağlığı X
15Sosyal bulaşıcı hastalıklarX
16Yarıyıl Sonu SınavlarıX
Recommended or Required Reading
İŞCİ, Necmettin. "Halk Sağlığı Ders Notları" (2012). (Her dönem güncellenmektedir.) ERCİ, Behice. "Halk Sağlığı hemşireliği", Göktuğ Basım yayın, Amasya, 2010. EREN Nevzat. Çağlar boyunca Toplum,Sağlık,İnsan.Ankara Somgür.1996 BERTAN Münevver. "Halk sağlığı", Ankara, Güneş Yayınevi 1995 Halk Sağlığı KitBabı, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. 2009
Planned Learning Activities and Teaching Methods
Assessment Methods and Criteria
Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Ara Sınav1100
SUM100
End Of Term (or Year) Learning ActivitiesQuantityWeight
Final Sınavı1100
SUM100
Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri40
Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri60
SUM100
Language of Instruction
Türkçe
Work Placement(s)
Yok
Workload Calculation
ActivitiesNumberTime (hours)Total Work Load (hours)
Ara Sınav111
Final Sınavı122
Derse Katılım13226
Bireysel Çalışma12112
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma155
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma11010
TOTAL WORKLOAD (hours)56
Contribution of Learning Outcomes to Programme Outcomes
PO
1
PO
2
PO
3
PO
4
PO
5
PO
6
PO
7
PO
8
PO
9
PO
10
PO
11
PO
12
PO
13
PO
14
PO
15
LO1 2             
LO2          3   3
LO3               
LO4      2        
LO5               
LO6 5             
LO7               
LO8              3
LO9               
LO10               
LO11         4     
LO12       3       
LO13 3             
LO14   3        2  
LO15               
* Contribution Level : 1 Very low 2 Low 3 Medium 4 High 5 Very High
 
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476 226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr