Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100023 | TEREYAĞI TEKNOLOJİSİ | Seçmeli | 4 | 8 | 4 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci;
• Tereyağı üretim basamakları ve yöntemlerini bilir.
Tereyağı üretimi boyunca oluşabilecek problemlere çözüm önerileri üretir.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | I. Tereyağının tanımını, bileşimini ve tarihçesini bilir ve açıklar. | 2 | II. Tereyağı işlemede kullanılabilecek hammadde ve özelliklerini tanımlar ve açıklar. | 3 | IV. Geleneksel yöntemle tereyağı işleme basamaklarını ayrıntılı olarak bilir ve açıklar. | 4 | VI. Tereyağında meydana gelebilecek kusurları ve nedenlerini bilir ve açıklar ve çözüm önerileri getirir. | 5 | III. Tereyağı yapımında kullanılan starter kültürleri tanımlar ve özelliklerini açıklar. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Konuları
• Tereyağının tanımı ve bileşimi
• Tereyağı hammaddeleri
• Starter kültürler
• Geleneksel tereyağı üretim metotları
• Sürekli tereyağı üretim metotları
Tereyağı kusurları
• Tereyağının tanımı ve bileşimi
• Tereyağı hammaddeleri
• Starter kültürler
• Geleneksel tereyağı üretim metotları
• Sürekli tereyağı üretim metotları
Tereyağı kusurları
• Tereyağının tanımı ve bileşimi
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Tereyağının Tanım ve sınıflandırılması
| | | 2 | Krema tanım, özellikleri ve eldesi
| | | 3 | Kremanın standardizasyonu ve olgunlaşması
| | | 4 | Kremanın yayıklanması ve tereyağı oluşturulması | | | 5 | Tereyağının yıkanması ve nem içeriğinin
| | | 6 | Tereyağının yoğurulması
| | | 7 | Tereyağının tuzlanması
| | | 8 | Ders Tekrarı ve Ara sınav
| | | 9 | Sürekli Tereyağ üretim teknolojisi
| | | 10 | Yayık altı eldesi ,özellikleri ve değerlendirilmesi
| | | 11 | Tereyağının ambalajlanması ve depolanması
| | | 12 | Tereyağının fiziksel ,kimyasal ve biyolojik özellikleri
| | | 13 | Tereyağının kusurları | | | 14 | Tereyağında bazı önemli analiz yöntemleri | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Süt Ürünleri Teknolojisi, Tekinşen, O.C., Selçuk Üniv. Basımevi, Konya.
Tereyağı Teknolojisi, Tavlaş Hocalar, B.
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 28 | 28 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|