|
Ders Öğretim PlanıDersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100013 | SOĞUTMA TEKNİĞİ | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
| Dersin Seviyesi | Lisans | Dersin Amacı | Bu dersin sonunda öğrenci soğutma sistemlerinin temel prensiplerini ve bileşenlerini tanıyacak ve gerekli hesaplamaları yapabilecektir | Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri | | Öğrenme Çıktıları | 1 | Soğutmada temel bilgileri ve çeşitli maddelerin depolama usullerini kavrar | 2 | Soğutma çevrimlerini mekanik tesisat şemaları ve termodinamik diyagramlar yardımı ile öğrenir | 3 | Soğutma devre elemanlarının fonksiyonlarını kavrar ve boyutlandırma yapar | 4 | Soğutma uygulanacak hacimlerde izolasyonun önemini kavrar | 5 | Soğutma devrelerinde kullanılabilecek akışkanların fiziksel ve kimyasal özelliklerinin yanında çevresel etkileri de değerlendirilmesini bilir |
| Öğrenim Türü | İkinci Öğretim | Dersin Ön Koşulu Olan Dersler | Yok | Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar | Yok | Dersin İçeriği | Temel kavramlar
Soğutma yöntemleri ve sistemleri
Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma sistemleri ve soğutma çevrimi
Moiler diyagramlarının kullanımı
Aşırı kızdırma, aşırı soğutma ve soğutma etkinliği
Tek kademeli, iki kademeli soğutma çevrimleri ve kaskad devreler
Soğutma çevrim hesapları ve gıdalarda soğutma yükü hesabı
Buhar sıkıştırmalı mekanik soğutma sistemi bileşenleri
Kompresörler
Buharlaştırıcılar
Yoğuşturucular
Kısılma vanaları
Yardımcı elemanlar
| Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği | |
1 | Soğutmada temel bilgiler ve gıda maddelerinin depolanması yöntemleri | | | 2 | Soğutma çevrimleri | | | 3 | Yoğuşan buharla çalışan soğutma devreleri, P-h diyagram | | | 4 | COP, ısı pompaları için ısıtma tesir katsayısı, EER, IPVL kavramları | | | 5 | Aşırı soğutma, kısımlara bölme, kademeli genişleme | | | 6 | Kademeli sıkştırma ve özel devreler | | | 7 | Absorbsiyonlu soğutma çevrimleri | | | 8 | Absorbsiyonlu soğutma çevrimlerinde performans artışı sağlanması | | | 9 | Çeşitli uygulamaların genel değerlendirilmesi | | | 10 | Kompresörler Yoğuşturucular, soğutma kuleleri, genişleme valfleri, | | | 11 | Buharlaştırıcılar ve diğer devre elemanları fonksiyonları ve seçim kriterleri | | | 12 | Yalıtım, soğutucu akışkanlar | | | 13 | Soğutma yükü hesabı | | | 14 | Bir model üzerinde uygulama | | | 15 | | | | 16 | | | |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Anonymous, 2003. Soğutma Tesisatı. Ed. Genceli, O. F. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yayınları, Yayın no: MMO/2003/295-3. İstanbul.
Yamankaradeniz, R., Horuz, İ. Ve Coşkun, S. 2002. Soğutma Tekniği ve Uygulamaları. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayınları No: 203. Bursa.
Fellows, P. (1988). Food Processing Technology "Principles and Practice". 8 Wellington Court, Wellington Street, CB11HW, Great Britain, VCH Publishers (Uk) Ltd.
Miller, J. P. and Butcher, C. (2000). Managing Frozen Foods (Freezer technology). Ed. C. J. Kennedy. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
Heap, R. D. (2000). Chilled Foods. Ed. M. Stringer and C. Dennis. Boca Raton, Boston, New York, Washington, D.C., CRC Press LLC.
| Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları | | Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
| İş Yükü Hesaplaması | |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 | Final Sınavı | 1 | 1 | 1 | Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 | Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 | Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 | |
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi | | * Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|
|
|