Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100100011 | GIDA ENDÜSTRİSİNDE HİJYEN VE SANİTASYON | Seçmeli | 3 | 6 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci;
• Hijyen ve sanitasyon kavramlarını bilir.
Gıda işletmeleri için sanitasyon programı geliştirir.
|
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Hiyen ve sanitasyon konusunda bilgi sahibi olur. | 2 | Gıda işletmelerinde kullanılan temizleme bileşikleri, dezenfektanlar ve sanitasyon ekipmanları ve sistemleri hakkında konusunda bilgi sahibi olur. | 3 | Gıdaların üretimi ve depolanmasında sanitasyonun önemini anlar. | 4 | Bir gıda işletmesinde kalite kontrol ve saitasyon programı oluşturur. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
• Giriş
• Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi
• Mikroorganizmalar ve sanitasyon
• Gıda bulaşma kaynakları
• Personel hijyeni
• Temizleme bileşikleri
• Dezenfektanlar
• Sanitasyon ekipman ve sistemleri
• Atıkların kontrolü
• Zararlıların kontrolü
• Süt işletmelerinde sanitasyon
• Et işletmelerinde sanitasyon
• Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon
|
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Giriş, Hijyen ve sanitasyonun tanım ve önemi, gıda bulaşma kaynakları. | | | 2 | Mikroorganizmalar ve sanitasyon, temel mikrobiyoloji, mikrobiyel çoğalmayı etkileyen faktörler, mikroorganizmaların bozucu etkileri, gıda zehirlenme v | | | 3 | Personel hijyeni, personel hijyeni ve sağlık, gıdaların sağlıklı işlenmesi | | | 4 | Temizleme bileşikleri, temizleme bileşiklerinin özellikleri, temizleme bileşiklerinin sınıflandırılması | | | 5 | Dezenfektanlar, dezenfeksiyon metotları, yaygın olarak kullanılan dezenfektanların özellikleri ve uygulanmaları. | | | 6 | Sanitasyon ekipman ve sistemleri, temizleme ekipman ve teknolojilerinin önemi, temizleme metotları, temizleme ekipmanları. | | | 7 | Atıkların işlenmesi ve giderilmesi, zararlıların kontrolü | | | 8 | Ara Sınav | | | 9 | Su hijyeni | | | 10 | Hava ve sanitasyon | | | 11 | Süt işletmelerinde sanitasyon, sanitasyon programı geliştirme ve uygulama, süt işletmeleri için temizlik ekipmanları. | | | 12 | Et işletmelerinde sanitasyon, et işletmeleri için temizleme sistemleri, et işletmeleri için dezenfektanlar, sanitasyon uygulamaları. | | | 13 | Meyve sebze işletmelerinde sanitasyon, meyve sebze işletmeleri için temizleme bileşikleri, sanitizerler ve temizlik uygulamaları. | | | 14 | Kalite kontrol ve sanitasyon programı oluşturulması | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
Principles of Food Sanitation, Marriot, N. G. |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 20 | 20 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 30 | 30 |
Ev Ödevi | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|