Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 0100105101 | GIDA MÜHENDİSLİĞİ ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ | Zorunlu | 3 | 5 | 5 |
|
Dersin Seviyesi |
Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin sonunda öğrenci;
- Deneme planlar ve kurar.
- Varyans analizi için geçerli olan varsayımları bilir ve uygular.
- Analitik düşünme yeteneği kazanır ve mevcut materyale göre varyans analiz tekniğini kullanır.
- Faktör ortalamalarını karşılaştırır ve yorumlar. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
|
Öğrenme Çıktıları |
1 | Anlatım, konu hazırlama, sunum ve tartışma | 2 | Gıda işleme tekniklerini uygular. | 3 | Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz eder. | 4 | Gıda analiz sonuçlarını yorumlar. | 5 | Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygular. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
1- Gıda Mühendisliği ile ilgili temel mühendislik konularında yeterli alt yapıya sahip olma,
2- Alanı ile ilgili problemleri belirleme, tanımlama ve çözme becerisine sahip olma,
3- Nitelikli araştırma planlama, uygulama ve sonuçları analiz edebilme bilgi ve becerisine sahip olma,
4- Modern teknik ve araçları seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerinden etkin yararlanma,
5- Bilgiye erişebilme yöntemlerini kavrayabilme,
6- Bireysel olarak farklı çalışma gruplarında etkin çalışabilme ve sorumluluk alma özgüvenine sahip olma,
7- Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma,
8- Yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemenin gerekliliğini kavrayabilme, |
Dersin İçeriği |
1- Bakterilerde saf kültürün tanımlanması
2- İçme sütünde homojenizasyonun kontrol metodları
3- Süt ve ürünlerinden örnek alma teknikleri ve uygulamalar
4- Differential Scanning Calorimetry (DSC)nin gıda teknolojisinde uygulama alanları
5- Et ve et ürünlerinde protein tabiatında olmayan azotlu madde analizi
6- Amilolitik enzim aktivite tayini
7- Gıdalarda mikotoksin analizi
8- Peynir teknolojisinde sütü pıhtılaştıran enzimler ve maya kuvvetinin belirlenmesi
9- Gıdalarda HMF tayini
10- Absorbsiyon spektroskopisinin gıdalarda kullanımı
11- GC-MS ile aroma analizi
12- Meyvelerde C vitamini tayini
13- Un tipleri ve renk ölçüm metodları, Süt ve ürünlerinde viskozimetrik ölçümler
14- Et ve et ürünlerinde heterosiklik aromatik aminler, Gıda mühendisliğinde temel genetik kavramlar ve PCR |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | - Deneme Planlaması | | | 2 | - Varyans analizinin ön şartları ve varyansların homojenliği | | | 3 | - Tesadüf Parselleri (Bir Yönlü Varyans Analizi) | | | 4 | - Ortalamalar arasındaki karşılaştırmalar | | | 5 | - Latin Kare Deneme Deseni | | | 6 | - Faktöriyel Denemeler (Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Denemeler, Tesadüf Bloklarında Faktöriyel Denemeler) | | | 7 | - Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller | | | 8 | - Eksik Gözlem | | | 9 | | | | 10 | | | | 11 | | | | 12 | | | | 13 | | | | 14 | | | | 15 | | | | 16 | | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Araştırma ve Deneme Metotları, Prof.Dr. Necati Yıldız ve Hüdaverdi Bircan, Atatürk Üniv. Yayınları No. 697, Erzurum.
2. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları-II). Düzgüneş, O.; Kesici, T.; Kavuncu, O.; Gürbüz, F. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
Statistical Principles in Experimental Design: 1991. Winer, B.J., Brown D.R., Michels K.M. Mc Graw Hill Inc. New York. USA. 1057 pp
|
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | | Dersin Sunulduğu Dil | | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Uygulama/Pratik | 1 | 50 | 50 |
Tartışma | 1 | 50 | 50 |
Soru-Yanıt | 1 | 40 | 40 |
Performans | 1 | 8 | 8 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|