Dersin Kodu | Dersin Adı | Dersin Türü | Yıl | Yarıyıl | AKTS | 162000404101 | GIDA HİJYENİ VE SANİTASYON | Zorunlu | 2 | 4 | 3 |
|
Dersin Seviyesi |
Ön Lisans |
Dersin Amacı |
Bu dersin amacı insan sağlığını tehdit eden mikroorganizmaların bulundukları ortamdan uzaklaştırılması, sağlıklı ortamın korunması konularında bilgi sahibi olmaktır. |
Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri |
Öğr. Gör. Sevtap DOĞRU |
Öğrenme Çıktıları |
1 | Gıda güvenliği alanında temel kavramları tanımlamak | 2 | Personel, su, alet-ekipman, işyeri ve gıda hijyeni konularına açıklık getirmek, ilişkilendirmek | 3 | Gıda güvenliği sistemlerinin öneminin farkına varmak | 4 | Gıda maddelerinden ve iş yerlerinden numune alabilmek ve analiz yapabilmek. |
|
Öğrenim Türü |
İkinci Öğretim |
Dersin Ön Koşulu Olan Dersler |
Yok |
Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar |
Yok |
Dersin İçeriği |
Gıda Hijyeninin temel prensipleri ve Gıda Kaynaklı hastalıkların sınıflandırılması. Konakçı savunma sistemleri, Gıda kaynaklı riskler ve genel epidemiolojileri. Gıdaların mikrobiyolojik ekolojisi ve mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler. Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. Gıda kaynaklı viral ve paraziter hastalıklar. Gıda kaynaklı kimyasal riskler. Gıda muhafazasının temel prensipleri. Su hijyeni. İyi Hijyen Uygulamaları, Temizlik ve Dezenfeksiyonun prensipleri. İyi Üretim Uygulamaları ve HACCP |
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği |
|
1 | Gıda Hijyeninin temel prensipleri | | | 2 | Gıda Kaynaklı hastalıkların sınıflandırılması. | | | 3 | Konakçı savunma sistemleri, | | | 4 | Gıda kaynaklı riskler ve genel epidemiolojileri. | | | 5 | Gıdaların mikrobiyolojik ekolojisi ve mikrobiyel gelişimi etkileyen faktörler. | | | 6 | Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar. | | | 7 | Gıda kaynaklı viral ve paraziter hastalıklar. | | | 8 | Gıda kaynaklı kimyasal riskler. | | | 9 | Gıda muhafazasının temel prensipleri. | | | 10 | Su hijyeni. | | | 11 | İyi Hijyen Uygulamaları, | | | 12 | Temizlik ve Dezenfeksiyonun prensipleri. | | | 13 | İyi Üretim Uygulamaları | | | 14 | HACCP | | |
|
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
1. Sanitasyon / Hijyen Eğitimi Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol
2. İşletme Hijyeni ve Sanitasyonu Prof. Dr. Ahmet YÜCEL
3. Gıda Mevzuatı
4. Gıda Hijyeni ve Kontrolü ders notları |
Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları |
|
Değerlendirme | |
Ara Sınav | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | |
Final Sınavı | 1 | 100 | TOPLAM | 100 | Yarıyıl (Yıl) İçi Etkinlikleri | 40 | Yarıyıl (Yıl) Sonu Etkinlikleri | 60 | TOPLAM | 100 |
| Dersin Sunulduğu Dil | Türkçe | Staj Durumu | Yok |
|
İş Yükü Hesaplaması |
|
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Derse Katılım | 14 | 1 | 14 |
Tartışma | 7 | 2 | 14 |
Soru-Yanıt | 7 | 2 | 14 |
Rapor Hazırlama | 14 | 1 | 14 |
Rapor Sunma | 14 | 1 | 14 |
Bireysel Çalışma | 1 | 5 | 5 |
Ara Sınav İçin Bireysel Çalışma | 1 | 10 | 10 |
Final Sınavı içiin Bireysel Çalışma | 1 | 15 | 15 |
|
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi |
|
* Katkı Düzeyi : 1 Çok düşük 2 Düşük 3 Orta 4 Yüksek 5 Çok yüksek |
|
|
Iğdır University, Iğdır / TURKEY • Tel (pbx): +90 476
226 13 14 • e-mail: info@igdir.edu.tr
|